Cele mai ieftine legume din ultimii ani, la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarabele producătorilor sunt pline de legume şi fructe autentic româneşti la preţuri de chilipir. Braşovenii se grăbesc să-şi facă provizii pentru la iarnă. Cele mai ieftine legume sunt vinetele, care se vând în Piaţa Dacia şi cu 50 de bani kilogramul.

Roşii de grădină la 1,70 kilogramul, castraveţi la 1,50, ardei capia la 2 lei şi gogoşari la preţuri cuprinse între 2,5 lei şi 4 lei kilogramul sunt principalele legume pentru care braşovenii fac o adevărată „vânătoare" în această perioadă a anului.

Legumele proaspete şi autentice din pieţe le vor face iarna mai uşoară transformându-se în zacuscă gustoasă, bulion, murături, vinete pentru iarnă, ardei copţi şi alte bunătăţi. Producătorii legumelor vin din sudul ţării şi spun că pentru ei este o tradiţie din străbuni să deservească Braşovul cu legume crescute cu grijă în grădinile lor.

„Sunt a treia generaţie de producători din familia mea care vine la Braşov pentru a comercializa producţia. În acest sezon am fost nevoiţi să scădem la preţ, dar vânzările nu au crescut aşa cum ne aşteptam. Oamenii sunt încă în concedii. De-abia când va începe şcoala ne aştepăm să vindem mai mult", ne-a mărturisit Mihail Băcanu, 56 de ani, producător din comuna Colibaşi, judeţul Giurgiu.

Afacere neprofitabilă

Piaţa Dacia este cunoscută ca fiind una dintre cele mai ieftine pieţe agroalimentare din Braşov. Acesta este motivul pentru care majoritatea braşovenilor preferă să-şi facă provizii de aici, în detrimentul altor pieţe din oraş. Producătorii bat drum lung pentru a-şi comercializa marfa, dar, uneori, sunt nevoiţi să o vândă la preţuri de nimic. „Nu mai face lumea conserve pentru la iarnă, ci cumpără din magazine, gata făcute. Am scăzut şi preţurile, dar eu zic că lumea nu mai are bani. Să sperăm că vor creşte vânzările în luna septembrie şi că tradiţia conservelor făcute în casă nu se va pierde", a spus Marioara Paraschiv, 38 de ani, producător, din Giurgiu.

Preţuri mai mici în zilele lucrătoare

Cu toate că producătorii se plâng, braşovenii se înghesuie să cumpere legume şi fructe de sezon. Sunt nemulţumiţi, însă, că în weekend preţurile sunt ceva mai piperate decât în timpul săptămânii.

În Piaţa Dacia cele mai ieftine legume sunt vinetele, care în timpul săptămânii ajung şi la 50 de bani kilogramul, cartofii şi varza care se vând la 80 de bani kilogramul. La polul opus sunt gogoşarii şi ardeii capia mai mari şi mai arătoşi, care pot ajunge şi la 4 lei kilogramul.

image

„Am luat 20 de kilograme de vinete pentru conserve. Preţurile mi se par bune“, Liliana Şuteu, 50 de ani

image

„Sunt preţuri foarte bune în acestă piaţă, comparativ cu săptămânile trecute“, Adriana Mătan, 51 de ani

image

„Preţurile sunt mai mari duminica în comparaţie cu alte zile ale săptămânii“, Mariana Untaru, 44 de ani

image

 „Nu mai fac conserve anul ăsta. O să cumpăr gata făcute, legumele sunt încă scumpe“, Olga Nicolae, 57 de ani

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite