Cele mai frumoase automobile Dacia sosesc în Piaţa Sfatului. Vor putea fi admirate în premieră şi câteva modele extrem de rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60 de automobile Dacia din toată ţara, majoritatea ajunse modele de colecţie vor putea fi admirate în Piaţa Sfatului în 9 mai. Chiar dacă au trecut de venerabila vârstă de 40 de ani maşinile arată impecabil şi funcţionează la fel de bine ca un model nou nouţ.

Cele mai multe automobile participante la eveniment sunt modelul Dacia 1300, care a început să se fabrice în Romania acum 46 de ani. Berlina cu 4 patru uşi, 54 de cai putere şi tracţiune pe puntea faţă era printre cele mai moderne automobile ale Europei anilor 1970. Dacia 1300 a fost produsă la Mioveni până în 1981 şi este un simbol puternic al istoriei auto a ţării.

Un alt model prezentat este Dacia 1100, care s-a fabricat între anii 1968 şi 1971. În ţara noastră au fost construite doar 40.000 de astfel de maşini, şi multe dintre ele au ajuns la REMAT. Şase Dacii 1100 restaurate vor putea fi admirate la Braşov.

La eveniment şi-au anuntat participarea şi cateva modele rare. Printre acestea se numără Dacia 1300 de raliu. Automobilul, fabricat în 1972, a fost restaurat de pilotul braşovean Dan Spuderka şi transformat într-unul pentru raliuri, în conformitate cu regulamentul Federaţiei Internaţionale de Automobilism. O altă atracţie vor fi trei Dacii 1300 de Miliţie cu toate dotările vremii, inclusiv staţie şi girofar. Proprietarii vor veni îmbrăcaţi în costum de miliţian. Un alt model foarte rar este Dacia Shifterossa fabricat pentru a fi exportat în Marea Britanie. Este un fel de Dacia Papuc cu volan pe dreapta.

La toate acestea se adaugă “Tovarăşa”, Dacia 2000 destinată cuplului Ceauşescu şi înalţilor demnitari, maşină prezentă şi la ediţia de anul trecut a Întâlnirii Naţionale Dacia Clasic. Ea a fost fabricată în 1981 şi are dotări precum cutie de viteze automată, aer condiţionat, geamuri electrice şi pilot automat cu comenzi pe volan.

Maşinile vor sosi în Piaţa Sfatului în jurul orei 10.00 şi vor putea fi admirate până la ora 13.30. La ora 16.00, în parcarea Motelului Timişul de Jos, vor avea loc concursuri inedite care vor pune în valoare proverbiala creativitate a şoferilor de Dacia.

Evenimentul este organizat de secţia Dacia Clasic a Retromobil Club România, care are drept scop salvarea cât mai multor automobile care au marcat istoria ţării. Anul trecut, 75 de Dacii au primit atestatul de vehicul istoric, dublu faţă de 2013. Proprietarii lor au ales să le restaureze şi să le prezinte la parade auto, în loc să le lase să ajungă la fier vechi.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite