Cea mai veche Dacie 1300 din România, expusă la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechile Dacii 1300  vor defila în Piaţa Sfatului FOTO promotor.ro
Vechile Dacii 1300  vor defila în Piaţa Sfatului FOTO promotor.ro

Vechile Dacii, care au marcat istoria auto a ţării şi copilăria multora dintre noi, se adună sâmbătă, 7 mai, în Piaţa Sfatului din Braşov, cu prilejul Întâlnirii Dacia Clasic, un eveniment organizat de Retromobil Club România.

Anul acesta vor fi expuse 50 de automobile cu vârste de până la 47 de ani. Ele sunt în stare perfectă de funcţionare, cu vopseaua strălucitoare şi cu motorul ca după un proaspăt rodaj. Printre vedetele Întâlnirii Dacia Clasic, ediţia a VIII-a, se numără:

  • • Dacia 1300 cu seria 00002. “Este cea mai veche Dacie din România şi are elemente specifice primelor astfel de automobile fabricate la Mioveni”, spune Dănuţ Crainiciuc, restaurator şi proprietar. A găsit maşina în 2013 şi a transformat-o dintr-o rablă pe GPL pregătită pentru REMAT, într-o maşină de paradă.
  • • Dacia 10. Sub această siglă a fost vândut, la export, Aro 10. “Maşina e din primele tipuri. Mi-am dorit-o pentru că văzusem una asemănătoare pe stradă, când eram mic. Multă vreme m-am imaginat la volanul ei când voi împlini 18 ani şi voi avea permis”, spune proprietarul, Dan Becheanu.
  • • Renault 12 TS, cu volan pe dreapta. Un frate al Daciei 1300 vine tocmai din Marea Britanie, pe platformă, pentru evenimentul de la Braşov. Proprietar este celebrul violonist român Remus Azoiţei, stabilit la Londra. Maşina a fost declarată “cel mai frumos Renault 12 din Marea Britanie”.

Cele mai multe automobile de la Întâlnirea Dacia Clasic sunt Dacii 1300, model care a început să se fabrice în Romania din 1969. Berlina cu 4 uşi, 54 de cai putere şi tracţiune pe puntea faţă era un automobil modern în Europa anilor 1970. Dacia 1300 a fost produsă la Mioveni până în 1981 şi este un simbol puternic al istoriei auto a ţării.

În centrul Braşovului vor fi expuse şi sutici, aşa cum sunt alintate de proprietari Daciile 1100, fabricate în România între 1968 şi 1971. Pe porţie Uzinei de Autoturisme Piteşti au ieşit doar 40.000 de sutici şi aproape toate au ajuns la REMAT. Câteva sunt la fel de frumoase ca în tinereţe şi vin la Braşov.

Programul întâlnirii

Punctul de întâlnire pentru proprietarii de Dacii este parcarea Motelului Timişul de Jos, ca în fiecare an. La ora 10:00, automobilele vor pleca în coloană spre Piaţa Sfatului. Ele vor fi expuse până la ora 13:30, timp în care puteţi sta de vorbă cu proprietarii, afla ce presupune o restaurare auto şi cum ajunge o Dacie vehicul istoric, cu atestat Retromobil.

La ora 16:00, proprietarii maşinilor se vor aduna, din nou, în parcarea Motelului Timişul de Jos, pentru concursuri menite să le testeze calităţile de buni şoferi de Dacii. Tot atunci va fi şi o tombolă. Întâlnirea Dacia Clasic este organizată de Retromobil Club România. Secţia Dacia Clasic a R.C.R. are drept scop salvarea cât mai multor automobile produse în ţara noastră. Proprietarii lor au ales să le cureţe de rugină şi să le dea o nouă viaţă, în loc să le lase să ajungă la REMAT.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri