Ce boli grave pot ascunde picioarele reci. De la probleme cu circulaţia la afecţiuni cardiace sau neurologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu ignoraţi simptomele asociate picioarelor reci şi mergeţi la medic. FOTOsanatate.bzi.ro
Nu ignoraţi simptomele asociate picioarelor reci şi mergeţi la medic. FOTOsanatate.bzi.ro

În general, atunci când avem picioarele reci este un semn că ne este frig sau că avem probleme cu circulaţia periferică. Există şi situaţii în care picioarele reci sunt simptome ale unor boli mai grave.

În situaţia în care stăm mai mult în frig sau avem emoţii puternice este normal să avem picioarele reci. „Atunci când stăm mai mult în frig, vasele de sânge se contractă, practic organismul luptă şi face totul pentru a pierde cât mai puţină căldură. Automat, picioarele devin reci la gheaţa, dar este o problemă care se rezolvă rapid atunci când intrăm la căldură. Şi când avem emoţii puternice putem avea picioarele reci. În momentul emoţiilor se degajă un val mare de adrenalină care afectează temporar cirulaţia din zonele periferice ale corpuluil mai ales în picioare şi mâini“, spune Ana Maria Mitran, medic reumatolog.

Anemia duce la picioare reci la gheaţa

Persoanele care au probleme cu tiroida sau deficienţe ale unor vitamine pot avea picioarele reci. „Anemia poate duce la simtome de picioare reci, deoarece lipsa de fier şi magneziu din organism poate da senzaţia de răcire a membrelor. Un set de analize simple va arăta dacă aceasta este cauza. Şi persoanele care suferă de hipotiroidism au picioarele reci. Situaţia se va ameliora dacă boala este tratată“, mai spune medicul.

Probleme circulatorii grave

Există şi situaţii în care picioarele reci pot fi un semn al unor boli mult mai grave. De cele mai multe ori este vorba despre probleme circulatorii. „La fel ca şi la inimă, pe arterele din picioare se pot depune sedimente de colesterol, iar acestea îngustează vasele de sânge. Circulaţia nu mai este normală, fluxul sanguin este mai scăzut şi atunci apare senzaţia de picioare reci. Dacă aceasta este însoţită de dureri mari, roşeaţă, dacă un picior este mai rece ca altul sau dacă apar amorţeli trebuie să mergeţi la medic deoarece este posibil ca unele artere sau vene să fie obturate“, mai spune medicul.

Picioarele reci pot fi şi un semn al distrugerii nervilor. „Boala se numeşte neuropatie periferică şi apare la persoanele care au probleme circulatorii mai mulţi ani, în special la diabetici, la fumători sau şi la persoanele care consumă alcool în exces. În timp nervii se distrug şi nu se mai pot reface. De aceea apare senzaţia de picioare reci“, mai spune medicul.

Simptome pe care nu trebuie să le ignoraţi

Trebuie să mergeţi de urgenţă la medic dacă atunci când aveţi picioarele reci aveţi şi alte simtome alarmate. „De exemplu dacă pe lângă picioarele reci aveţi dureri în piept, aveţi ameţeli şi nu mai vedeţi bine, aveţi senzaţie de paralizie sau pielea ia o culoare palidă sau cianotică. Aceste simtome pot arăta o boală cardiovasculară gravă sau una neurologică ce poate avea urmări severe“, mai spune medicul Ana Maria Mitran.

Pe aceeaşi temă:

Organul parşiv fără de care nu putem trăi şi care dă semne de boală doar când este prea târziu - maladiile pancreasului, explicate de medici

Bacteria perfidă pe care o are jumătate din populaţie globului: rezistă la tratament şi ne putem lupta cu ea toată viaţa. Sfaturile medicilor

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite