Catacombele Brașovului oferite fără documente unei asociații. Primăria, trasă la răspundere de Curtea de Conturi

0
Publicat:

În anul 2021, în catacombele Brașovului se deschidea Brașov Underground Museum. Curtea de Conturi spune însă că Primăria nu a respectat legea când a atribuit imobilul și când a plătit utilitățile.

Inaugurarea Brașov Underground Museum a avut loc în 2021 FOTO Ioan Buciumar
Inaugurarea Brașov Underground Museum a avut loc în 2021 FOTO Ioan Buciumar

Asociația Amural a ocupat abuziv catacombele Brașovului, în perioada în care aceasta a derulat proiectul „Brașov Underground Museum”, este concluzia Curții de Conturi, care a realizat un audit financiar la Primăria Brașov pentru anul 2021.

În ședința de plen de marți, 20 septembrie, primarul Allen Coliban le-a prezentat aleșilor locali raportul întocmit în urma controlului.

Auditorii Curții de Conturi au analizat, între altele, modul în care catacombele de după ziduri au fost predate asociației Amural în perioada mai-august 2021 pentru proiectul „Brașov Underground Museum”.

Spațiul, oferit gratuit; cheltuielile cu utilitățile, acoperite de Primărie

Conform auditorilor, cei de la Amural au solicitat municipalității acordarea gratuită a spațiului, dar și asigurarea utilităților, fără însă a exista o aprobare a Consiliului Local Brașov în acest sens, fără existența unui act juridic încheiat cu unitatea administrativ-teritorială a municipiului Brașov și fără acordul acesteia.

De asemenea, spun auditorii, asociația a obținut venituri în acest spațiu pe perioada funcționării muzeului, acesta putând fi vizitat contra cost. Astfel, a fost generată o pagubă bugetului local.

Totodată, potrivit aceluiași document, cheltuielile cu utilitățile efectuate pentru amenajarea și funcționarea Brașov Underground Museum și care au fost achitate din bugetul local nu au fost stabilite, evidențiate în contabilitate și recuperate de la entitatea care a întrebuințat imobilul.

Unele deficiențe au fost remediate

În ceea ce privește măsurile cu privire la modul de administrare a patrimoniului municipiului ,,Catacombele Brașovului”, la nivelul Primăriei Brașov s-a constituit o comisie administrativă care va analiza prejudiciul creat la bugetul local prin plata fără bază legală a energiei electrice pe perioada de pregătire și desfășurare a evenimentului ,,Brașov Underground Museum”, cât și pentru lipsa de folosință de către Municipiu a imobilului pentru acea perioadă”, a transmis Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Catacombele nu erau înregistrate în contabilitatea Brașovului, potrivit raportului Curții de Conturi, iar această deficiență a fost remediată în timpul misiunii de audit, prin înregistrarea imobilului.

În urma auditului, conform recomandării Curții de Conturi, municipalitatea trebuie să calculeze prejudiciul creat și să îl recupereze. Calculele trebuie făcute până în 29 noiembrie a.c..

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite