Câtă apă trebuie să bei zilnic în funcţie de greutate. „Un om care cântăreşte 50 de kilograme trebuie să bea 1,65 litri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantitatea de apă de care avem nevoie zilnic diferă în funcţie de greutatea corpului. FOTOshutterstock.
Cantitatea de apă de care avem nevoie zilnic diferă în funcţie de greutatea corpului. FOTOshutterstock.

Apa este vitală pentru organism. Nimeni nu poate trăi fără apă. Este foarte important şi câtă apă bem. Dacă nu consumăm suficientă apă riscăm să ne îmbolnăvim rinichii, plămânii, să avem probleme de gândire, dar şi să ne compromitem sistemul imunitar.

Pe lângă faptul că este vitală pentru organism, apa ne dă energie, ne ajută să ne concentrăm şi să fim sănătoşi. Cantitatea de apă de care are nevoie organismul depinde de greutate.

„Cu toţii au auzit sau am văzut la televizor avertismentul care ne spune că consumăm 2 litri de lichide pe zi. Este bine ca aceste lichide să fie apă, nu sucuri, cafea sau alcool. Potrivit ultimelor studii este nevoie de 330 de mililitri de apă la fiecare 10 kilograme. Astfel, o persoană care cântăreşte 50 de kilograme are nevoie de 1,65 litri de apă pe zi, iar una care cântăreşte 100 de kilograme are nevoie de 3,3 litri. Este bine ca necesarul de apă să fie consumat pe tot parcursul zilei, să nu treacă ore întregi fără să bem un pahar cu apă. Cam la fiecare 2-3 ore trebuie să bem apă, chiar şi mai des dacă suntem afară vara când este caniculă“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Rinichii suferă cel mai mult

Dacă nu consumăm suficientă apă apare deshidratarea. „De multe ori bem apă atunci când simţim că ne este sete sau ni se usucă buzele. Acestea sunt însă semne că începem să ne deshidratăm, deci nu trebuie să aşteptăm să vem senzaţie de sete. Trebuie să ne facem un obicei din a consuma apă la anumite ore. Deshidratarea aduce cu ea multe neplăceri. De la ameţeli, probleme de concentrare sau chiar leşin. Cazurile de deshidratare severă pot fi chiar fatale“, mai spune specialistul.

Cei mai afectaţi de lipsa apei în organism sunt rinichii. „Dacă nu consumăm suficientă apă rinichii sunt primii care suferă. Putem face infecţii urinare sau chiar infecţii renale, care dacă sunt grave pot duce la septicemie. Lipsa de apă duce în timp şi la pietre la rinichi. De asemenea dacă nu consumăm suficientă apă rinichii nu vor putea să filtreze toxinele aşa cum trebuie şi multe substanţe nocive vor rămâne în organism. Dacă avem un obicei din a nu consuma apă putem să dezvoltăm insuficienţă renală, o boală extrem de gravă“, mai spune medicul.

Apa este vitală şi pentru eliminarea toxinelor

Chiar dacă rinichii sunt primii atacaţi, tot organismul poate suferi de cauza lipsei de apă. „Dacă nu bem suficientă apă putem să avem probleme de gândire, deoarece şi creierul este afectat deoarece circuitul sanguin este mai lent. Muşchii sunt şi ei afectaţi de deshidratare şi dacă nu bem suficientă apă putem avea dureri şi cârcei. Plămânii suferă şi ei şi în timp putem dezvolta astm dacă nu bem suficientă apă. Lichidele sunt vitale şi pentru o piele frumoasă şi elastică. De multe ori, pe lângă problemele hormonale sau infecţioase, lipsa apei este una dintre cauzele apariţiei accenei şi a iritaţiilor de piele“, mai spune nutriţionistul.

Apa ajută sistemul imunitar

Apa este foarte importantă şi pentru sistemul imunitar. „Apa ajută tot organismul să funcţioneze corespunzător. Dacă bem suficientă apă în fiecare zi vom avea un sistem imunitar mai puternic. Organismul nostru va putea să absoarbă mai bine nutrienţii din alimente şi va filtra rapid şi toxinele. Atunci când avem febră, apa este la fel de importantă ca şi tratamentul pentru boală. Toţi medicii ne spun că atunci când avem febră trebuie să ne hidratăm suficient. Consumând apă febra scade, dar noi ne simţim mai bine, deoarece pe lângă simptomele bolii nu adăugăm şi deshidratarea“, mai spune medicul.

Citeşte şi:

Care sunt cele mai bune alimente pentru creier. Ce să mâncăm ca să avem o minte brici - sfaturile medicilor

Secretele corpului uman: 18 curiozităţi despre sânge, creier şi piele. Cum se formează un rid şi câte milioane de celule se produc într-o secundă

BraşovPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite