Casa Barac a Primei Şcoli Româneşti salvată de braşoveni şi Clubul Rotary

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea adăposteşte documente importante. FOTO:Rudolf Fekete
Clădirea adăposteşte documente importante. FOTO:Rudolf Fekete

Casa Barac adăposteşte zeci de mii de documente şi cărţi vechi şi avea nevoie urgentă de repaţii la acoperiş. Braşovenii au donat 4.200 de lei, iar Clubul Rotary a strâns 18.000 de lei la un bal de caritate.

Banii strânşi vor ajuta la efectuarea reperaţiilor la clădire. Dintre braşovenii care au donat direct majoritatea au fost copii şi pensionari. S-au adunat 4.200 de lei. Clubul Rotary a organizat un bal de caritate unde s-au strâns 18.000 de lei.

„ Cu această sumă de la Clubul Rotary şi ce am mai avut şi primit vom face reparaţiile. Chiar le mulţumesc pensionarilor care au venit cu 20 - 50 de lei şi unei fetiţe de clasa a IV-a care a adus 2.500 de lei numai de 50 de bani şi un leu strânşi de la colegii de clasă“, a spus Vasile Oltean., directorul Muzeului Prima Şcoală Românească.  

Casa Ioan Barac în care este arhiva Primei Şcoli Româneşti adăposteşte 6.000 de cărţi vechi şi peste 30.000 de documente importante. Clădirea datează de 1773 şi nu a fost până acum reabilitată.  Casa stă să cadă, pereţii sunt scorojiţi, acoperişul nu mai este demult întreg, iar în interior plouă ca afară. Angajaţii muzeului sunt nevoiţi să mute documentele la fiecare ploaie mai importantă. Pentru reabilitarea clădirii, care este una de patrimoniu este nevoie de 700.000 de euro. Acum s eva repara acoperişul, dar mai este nevoie de fonduri pentru o reabilitare totală. Muzeul Primei Şcoli Româneşti nu este în patrimoniul judeţului, ci aparţine de biserică, astfel că nu se pot accesa fonduri europene pentru reparaţii.Muzeul se întreţine din taxele de intrare 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii.

Braşovenii care doresc ajute muzeul, pot face donaţii în contul RO34BRDE080SV05848350800 - Fundaţia Prima Şcoală Românească. O altă variantă ar fi ca braşovenii să meargă în număr mare la Muzeul Primei Şcoli Româneşti, să îl viziteze, să plătească taxa de intrare şi astfel să ajute la strângerea de fonduri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite