Bulz, pastramă şi must pe săturate, la Răvăşitul oilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate drumurile au dus ieri la Bran, unde frigăruile şi micii au sfârâit pe grătar întreaga zi. Borşul de miel, mititeii şi frigăruile, dar şi vestitele brânzeturi de casă au fost specialităţile pregătite de gazde pentru cea mai mare sărbătoare de peste an.

MAI MULTE IMAGINI DE LA FESTINUL CULINAR AICI

Sute de turişti s-au înghesuit să guste bulzul fierbinte de pe grătar şi pastrama fragedă, udată cu must, dar şi zeama de potroace sau sărmăluţele la ceaun. Brânzeturile au fost la mare căutare în târg, iar cei mai iscusiţi ciobani au venit îmbrăcaţi în port popular.
„Avem cea mai gustoasă brânză, de toate felurile, dar şi cei mai buni cârnaţi de oaie, cu 25 de lei kilogramul. Avem şi reduceri de preţuri, în această zi de sărbătoare", a spus Eugen Urzică (51 de ani).

image

Carne de oaie, 25 de lei kilogramul

Chiar dacă preţurile au fost piperate, turiştii au format cozi interminabile, mai ales la tradiţionalul bulz de Bran, vândut la preţuri cuprinse între 8 şi 10 lei. Nu a fost uitată nici pastrama, o porţie de 100 de grame costând „doar" 10-15 lei. Ciobanii au vândut carnea de oaie la preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei pe kilogram.

De la tradiţionalul eveniment nu au lipsit nici distracţia şi voia bună. Ansambluri de muzică populară au întreţinut atmosfera pe tot parcursul zilei. Muzica săltăreaţă i-a cucerit pe turişti, iar aceştia s-au prins repede în horă, apoi vinul fiert i-a făcut să uite de temperaturile scăzute şi să se bucure de bucatele alese şi de atmosfera frumoasă. Pentru un pahar de vin fiert, turiştii au plătit trei lei, iar pentru unul de must doi lei.

Meşterii populari au adus la festival şi ţesături, blănuri, ceramică, precum şi obiecte de uz pastoral. Festivalul „Răvăşitul oilor" continuă şi astăzi cu o expoziţie de animale, în care crescătorii vor prezenta mai multe rase de ovine şi vor avea loc vânzări şi schimburi de berbeci. La final, vor fi desemnate cele mai frumoase exemplare.

Un loc important îl vor avea păstorii şi câinii lor ciobăneşti care vor participa la o paradă cu premii. De asemenea, turiştii care vor veni astăzi la Bran vor avea ocazia să guste preparate din brânză şi pastramă, iar în funcţie de aprecierile lor, unele produse vor fi premiate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite