Brașovul face prima grădiniță „verde“. Clădirea ecologică va avea panouri fotovoltaice și salină

0
Publicat:

La Brașov se construiește prima grădiniță prietenoasă cu mediul. Primarul Allen Coliban spune că vor exista panouri fotovoltaice, pompe de căldură și peste 200 de copii.

La Brașov se construiește prima grădiniță prietenoasă cu mediul FOTO Primăria Brașov
La Brașov se construiește prima grădiniță prietenoasă cu mediul FOTO Primăria Brașov

Prima grădiniță prietenoasă cu mediul din Brașov urmează să se construiască în cartierul Noua. Primăria Brașov a anunțat câștigătorul licitației care va trebui să construiască o grădiniță pe trei niveluri, care va putea primi 200 de copii, la program prelungit.

Brașovul are cel mai ambițios program dedicat învățământului preșcolar din ultimii 30 de ani, astfel încât cei mici să meargă la creșă și grădiniță în cartierele în care locuiesc. Grădinița din Noua se va încălzi prin intermediul pompelor de căldură, apa caldă va fi produsă de panourile solare, iar energia electrică de panourile fotovoltaice. Totodată, grădinița va fi dotată și cu recuperatoare de căldură, care vor permite o împrospătare permanentă a aerului, fără pierderi de căldură”, a explicat Allen Coliban, primarul Brașovului.

În grădiniță va fi amenajată și o salină artificială, care va fi la dispoziția micuților. Clădirea va avea 10 săli de grupă, atât la parter, cât și la etaj, dispuse cu câte un grup sanitar la fiecare grupă. La demisol vor fi salina artificială și spații tehnice pentru spălătorie, uscătorie și călcătorie.

Energia, asigurată din surse regenerabile

La parter sunt propuse 4 săli de clasă cu grupuri sanitare, sală multifuncțională, cabinet medical și încăperi administrative. La etaj, grădinița va avea 6 săli de clasă cu grupuri sanitare, cabinet consiliere și logopedie, birou director, holuri, terasă exterioară.

Energia necesară funcționării grădiniței va fi asigurată de pompe de căldură de tip aer-apă și un cazan mural, pentru prepararea agentului termic; panouri solare, ce vor fi utilizate în procesul de prepare a apei calde menajere necesare grădiniței; panouri fotovoltaice ce vor asigura energia necesară consumatorilor electrici și, separat, pentru funcționarea pompelor de căldură; recuperatoare de căldură în vederea eliminării aerului viciat din încăpere cu aport permanent de aer proaspăt din exterior.

Unitatea de învățământ va avea un loc de joacă exterior, plantații de arbori/ arbuști și gazonări, o amenajare parcare exterioară pentru părinți și parcare interioară pentru personal; un sistem de supraveghere video și antiefracție, o platformă elevator pentru transportul copiilor cu handicap locomotor, două lifturi pentru transportul materialelor, un sistem de degivrare acces principal și o instalație de iluminat pe timp de noapte.

Termenul maxim pentru etapa de proiectare este de 4 luni, iar execuția lucrărilor, de 12 luni, în timp ce valoarea lucrărilor este de 19,5 milioane de lei, plus TVA.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite