Braşov: Localnicii din Ozun vor să facă un kurtos kalacs uriaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desertul este preparat după reţete tradiţionale, numai de ei ştiute. Oamenii vor să prepare, cu ocazia Zilelor localităţii, care se vor desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, un colac secuiesc de 15 metri lungime.

Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a declarat, pentru Mediafax, că Zilele localităţii vor avea loc de vineri până duminică, iar cu acest prilej locuitorii comunei Ozun vor prepara, sâmbătă, un kurtos kalacs (colac secuiesc) de 15 metri lungime. Oamenii vor să doboare un nou record, încercând astfel să îşi depăşească performanţa de anul trecut, când au făcut un colac cu o lungime de 13,6 metri.

Afacere de familie

Pentru covăsneni a devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, atunci când se serbează zilele comunei, să prepare câte un kurtoskalacs gigant. În satul Sântionlunca, ce aparţine de comuna Ozun, aproape că nu există gospodărie în care să nu se prepare celebrul colac secuiesc. Localnicii îl vând la poartă, pe marginea Drumului Naţional 11, care leagă Braşovul de Bacău. Un kurtos kalacs costă între 8 şi 15 lei în funcţie de dimensiuni.

Aluatul de sâmbătă va fi pregătit de 25 de localnici din satul Sântionlunca, iar colacul uriaş va fi copt pe o bucată de lemn de peste 15 metri, care mai întâi va fi unsă cu ulei pentru a nu se lipi aluatul. Ulterior, acesta va fi uns cu gălbenuş de ou cu zahăr, iar kurtoskalacs-ul uriaş va fi copt pe jar de cărbuni. Toţi cei prezenţi vor putea apoi să guste din desertul gigant.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite