Braşov: „Fructe româneşti“ made in Grecia şi Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii susţin fără jenă că marfa de import este românească. Foto: Talida Bendriş.
Comercianţii susţin fără jenă că marfa de import este românească. Foto: Talida Bendriş.

În era consumistă se pare că nici măcar fructele „producătorilor" din pieţe nu mai sunt autohtone. Pepeni şi piersici din Grecia sau vişine din Ungaria. Vânzătorii se jură însă că toate sunt produse pe pământ românesc.

Fructele de import se vând ca fiind româneşti. „Pieţarii" ori nu scriu ţara de proveninţă a fructelor, ori se jură că marfa e românească. Totul ca să vândă cât mai mult. În realitate, majoritatea fructelor sunt de import. Intra la noi în ţară la preţuri foarte mici, pe care vînzătorii le umflă binişor când marfa ajunge la tarabe.

Păcăleala lor ne costă mai mulţi bani şi ne poate afecta sănătatea. Acesta este unul dintre motivele pentru care inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, reprezentaţi de la Direcţia Sanitară Veterinară, Garda Financiară şi Direcţia de Sănătate Publică din Braşov au desfăşurat, ieri dimineaţă, o amplă acţiune de control în Piaţa Astra. Pe lângă persoanele care vindeau fructe, au mai fost vizaţi şi producătorii de brânză şi câteva magazine care vindeau carne.

„Pepeni dulci de Buzău"

Cele mai multe nereguli s-au descoperit la comercianţii de fructe. „Roadele româneşti" sunt vândute fără scrupule de comercianţii din pieţe. Un astfel de caz special îl reprezintă pepenii roşii.

Luată la întrebări de comisarii CJPC, o comerciantă care locuieşte într-un sat din Buzău susţinea sus şi tare că pepenii pe care îi vinde s-au copt la ea în grădină. Ce-i drept, femeia avea documente care arătau că ar fi cules, acum câteva zile, 12 tone de pepeni de pe propria plantaţie.

O parte dintre pepeni s-au copt la mine, iar o altă parte am luat-o de la piaţa noastră din Buzău", a încercat să explice Cornelia Dumitru, care vindea şi porumb, tot „autohton".

Pe de altă parte, directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Braşov spune că a verificat dacă este posibil ca pepenii să se fi copt deja, însă răspunsul a fost, bineînţeles, negativ.

Am vorbit la telefon cu omologul meu şi nici vorbă de pepeni copţi la Buzău, deşi primarul din localitate a emis un certificat prin care atestă că femeia şi-a cules recolta", a spus Ionuţ Spătaru. Pepenii erau de fapt din import.

Amenzi de până la 50.000 de lei

La nicii câţiva paşi de „pepenii dulci de Buzău", erau scoşi la vânzare zeci de pepeni frumoşi din Ialomiţa. În realitate din Grecia. La fel s-a întâmplat şi cu piersicile şi caisele aduse din Grecia şi cu vişinele din Ungaria, dar care aveau etichete marca România. „Originea fructelor este foarte importantă. Ţara şi oraşul de proveninieţă trebuie menţionate pe documente.

Oamenii trebuie să şite ce achiziţionează, să fie bine informaţi despre produsele pe care le vor consuma", a declarat Spătaru. Cei care au „omis" să treacă pe etichete ţara de provenienţă a fructelor sau au preferat să le completeze cu date false riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite