Braşov: 4.000 de familii au încălzire centralizată „privatizată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, a fost inaugurată cea de-a doua centrală termică modernă care produce energie termică în sistem de cogenerare. Restul braşovenilor care au rămas branşaţi la colosul CET mai au de aşteptat până vor primi căldură.

Această unitate aparţine societăţii private Eco Heat Bepco şi este amplasată în cartierul Noua. O centrală similară există şi pe platforma industrială Metrom, iar cele două unităţi produc energie termică pentru 4.000 de apartamente din zonele Noua, Răcădău şi o parte a cartierului Astra.

Contracte individuale

Pentru cei 4.000 de abonaţi la noul sistem de energie termică se vor încheia contracte individuale, iar în etapa a doua a proiectului se vor construi alte cinci astfel de unităţi în cartierele Bartolomeu şi Astra, în cea de-a doua parte a anului 2011. Nivelul total al investiţiei se ridică la suma de 22 milioane de euro, iar cheltuielile vor fi suportate, în totalitate, de Eco Heat Bebco. În anii următori, întreg sistemul de distribuţie al energiei termice va deveni privat.

De asemenea, directorul CET Braşov, Florin Cuţitei, a precizat că a reuşit să facă o reeşalonare a datoriei către distribuitorul de gaz, pentru deblocarea situaţiei critice în care s-a ajuns din cauza datoriilor asociaţiilor de proprietari. Astfel, din datoria totală de 10 milioane de lei a fost achitată către furnizor 50% din sumă. Alte 2,4 milioane de lei vor fi plătite până în decembrie 2010, iar restul de 2,6 milioane se va achita până în mai 2011.

Proprietarii racordaţi la noul sistem de încălzire al societăţii Eco Heat Bebco vor primi căldură astăzi, iar cei care nu au datorii la CET vor primi energie termică în cursul acestei săptămâni. Abonaţii rău-platnici vor primi energie termică doar după ce îşi vor achita sumele restante", a declarat directorul CET Braşov, Florin Cuţitei.

„Toate instalaţiile de la Metrom şi Noua funcţionează pe gaz metan, astfel poluarea fiind mult redusă. Abonaţii noştri trebuie să înţeleagă că în cazul în care factura nu va fi achitată la timp, noi nu vom reuşi, la rândul nostru, să plătim gazul, iar circuitul se va închide. Vom lucra la o modalitate ca atunci când un client nu plăteşte, să nu sufere toţi abonaţii", a precizat managerul Eco Heat Bebco, Bogdan Banu.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite