„Atelier Diversis - Unitate de economie socială” pentru tinerii crescuţi în plasament şi pentru persoanele cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brasov ghimbav unitate economica sociala

Fundaţia pentru Copii Abandonaţi din Ghimbav a înfiinţat în luna iulie 2014 Atelierul Diversis, un atelier de croitorie, autorizat ca unitate protejată de către MMFPS, fapt ce permite firmelor care au mai mult de 50 de angajaţi să achiziţioneze produse conform Legii 448/2006.

Proiectul „Atelier Diversis - Unitate de economie socială”, este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei  Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Acest proiect a luat naştere cu scopul de a crea locuri de muncă pentru tinerii crescuţi în plasament, dar şi pentru persoane cu handicap şi cele dezavantajate social, în general. Aşadar, au fost create locuri de muncă pentru persoane care au urmat iniţial un curs acreditat de calificare profesională în meseria de croitor şi au realizat un stagiu de practică în cadrul fundaţiei.

Apoi au fost achiziţionate echipamente performante (maşini de cusut, maşină de croit, maşină de brodat, masă profesională de călcat, fier de călcat cu generator de aburi, masă de croit, scaune, materiale textile şi accesorii). Echipa proiectului, împreună cu beneficiari aleşi, au realizat o vizită în Elveţia la partenerul Stiftung Wendepunkt, pentru a afla bunele practici elveţiene în domeniul economiei sociale.

Beneficiarii acestui proiect lucrează sub îndrumarea croitorului-şef, un om cu experienţă în domeniu, un angajat cu vechime al fundaţiei. De asemenea, beneficiarii, încă de la selecţie, sunt îndrumaţi şi consiliaţi atât personal, cât şi profesional, pentru a face faţă problemelor şi situaţiilor grele sau neprevăzute din viaţa lor.

„Atelierul este o a doua casă pentru mine; aici am aflat ce înseamnă un loc de muncă, am învăţat croitoria, am fost şi sunt ajutată să lucrez mai bine, mai mult, mai organizat. Primesc un salariu şi sunt ajutată să folosesc banii cum se cuvine, astfel încât să îmi ajungă şi pentru distracţie”, spune Geta, în vârstă de 20 ani, crescută de la 3 ani la Fundaţia pentru Copii Abandonaţi.

În cadrul Atelierului Diversis se realizează produse textile handmade, unicat, elegante, creative şi de o înaltă calitate, existând şi posibilitatea personificării acestora.

Toate veniturile atelierului sunt folosite pentru susţinerea locurilor de muncă create, şi eventualul profit ajunge la susţinerea activităţii de bază a fundaţiei, şi anume: creşterea şi educarea copiilor abandonaţi. Aşadar, oricine achiziţionează produse realizate în Atelierul Diversis susţine o cauză socială.

Apărut din necesitatea de creşte gradul de incluziune socială şi a calităţii vieţii tinerilor cu dizabilităţi şi a celor crescuţi în plasament, prin exersarea abilităţilor de viată şi muncă, combaterea marginalizării, calificarea profesională în domeniul croitoriei, proiectul “Atelier Diversis- Unitate de economie socială” a oferit o şansă reală beneficiarilor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite