Apa braşovenilor, mai scumpă din 15 octombrie. Motivaţia: acordurile de împrumut şi finanţare cu BERD şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea va fi de 20 de bani pe metru cub pentru toţi clienţii. Oficialii Apa Braşov susţin că majorarea este mai mică faţă de acum trei ani, când s-a făcut ultima indexare a preţului.

Compania Apa Braşov va aplica din 15 octombrie o majorare a tarifelor la serviciile de alimentare cu apă potabilă şi canalizare-epurare ape uzate. 

Tarifele se vor modifica astfel: de la 4,05 lei/ m³ la 4,17 lei/mc (majorare cu 12 bani/ m³) pentru apa potabilă şi de la 3,06 lei/ m³ la 3,14 lei/ m³ (majorare cu 8 bani/ m³) pentru canalizare-epurare ape uzate. Tarifele conţin TVA în cotă de 9% pentru apă potabilă şi 19% pentru canalizare – epurare ape uzate.

„Modificarea tarifelor are la bază ajustarea lor cu inflaţia, impusă prin prevederile contractelor de împrumut încheiate cu BERD şi de finanţare cu UE pentru realizarea de investiţii în domeniu. Astfel, în contractul de împrumut se stipulează că «fiecare tarif va fi majorat în funcţie de indicele de inflaţie imediat după (şi în orice caz, nu mai târziu de 1 ianuarie sau 1 iulie, după caz, a fiecărui An Financiar) o majorare cumulată de peste 3% a indicelui ratei inflaţiei faţă de data la care majorarea anterioară a tarifului a avut loc”» Potrivit datelor publicate de către Institutul Naţional de Statistică cu privire la indicele ratei inflaţiei, pentru perioada iulie 2015 (data ultimei modificări de tarif) – iulie 2018, acesta a ajuns la o valoare mai mare de 3%. În luna iulie 2018 rata inflaţiei a fost 4,56% şi a ajuns în august la 5,1%, fiind una dintre cele mai mari la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene”, au precizat reprezentanţii Companiei Apa într-un comunicat de presă.

Pe locul 22 la preţul apei

Înainte de majorare, tarifele practicate de Compania Apa Braşov se situau, conform A.N.R.S.C., pe locul 30, la nivel naţional, adică printre cele mai mici în domeniu. După majorare, se vor afla pe locul 22. Tarifele sunt avizate de către A.N.R.S.C (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) şi au fost aprobate de A.D.I.D.A.J.Bv (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei din judeţul Braşov), adică de toate autorităţile locale afiliate Asociaţiei prin hotărârea nr. 57 din data de 26.09.2018.

Citeşte şi:

Un cetăţean spaniol care a înşelat Compania Apa Braşov a fost condamnat la 6 ani şi patru luni de închisoare. Firma sa a primit o amendă de 500.000 de lei

Apa de la robinet este bună de băut. Au fost efectuate noi analize

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite