Amenajarea unuia dintre cele mai spectaculoase locuri din Braşov, blocată de urşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Priveliştea ar urma să fie una spectaculoasă după reabilitare. FOTO Regia Pădurilor Săcele
Priveliştea ar urma să fie una spectaculoasă după reabilitare. FOTO Regia Pădurilor Săcele

Planurile de amenajare a Cascadei Tamina din Masivul Piatra Mare nu pot fi pentru moment puse în aplicare din cauza urşilor. De doi ani se aşteaptă un aviz de mediu care a fost din nou refuzat pe motiv că zona este un culoar prin care urşii coboară şi urcă în Postăvaru, iar lucrările ar perturba acest lucru.

Cascada Tamina nu poate fi reabilitată deoarece Fundaţia Carpaţi, custodele Sitului Natura 2000 Piatra Mare, pe tetoriul căreia se află obiectivul turistic, refuză de doi ani să elibereze un acord de mediu. Încă din iulie 2016, Consiliul Local Săcele a aprobat indicatorii tehnico-economici privind reabilitatea Cascadei Tamina. Investiţia se ridică de 1,3 milioane de lei, iar reabilitarea va dura, potrivit proiectului, 12 luni. Banii vin de la bugetul local. Fundaţia Carpaţi susţine că zona este un culoar prin care uşii coboară şi urcă în Postăvaru, iar lucrările ar perturba acest lucru.

Pentru a debloca situaţia, Regia Pădurilor Săcele, care se va ocupa de proiectul de reabilitare, a decis să dea în judecată Fundaţia Carpaţi. „Noi avem un studiu de mediu clar, care arată că nu va fi niciun impact asupra populaţiei de urşi. Acest aviz de mediu ne este refuzat de doi ani. Ei nu au niciun plan de management, ne spun că va fi un impact asupra mediului, dar nu ne spun exact ce şi nici nu pot demonstra acest lucru. Acum ne-au cerut noi lămuriri şi soluţii alternative, printre care una sugerată este să nu facem nimic. Urmează să avem o nouă întâlnire în august, dar suntem convinşi că nu ne vor da avizul. Eu am vorbit deja cu juriştii şi vom acţiona instanţă, ca să nu mai pierdem timpul. Investiţia se va face până la urmă, dar va mai dura până se va încheia procesul“, a declarat Cristian Popa, reprezentant al Regiei Pădurilor Săcele.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Fundaţiei Carpaţi nu au răspuns pentru a oferi un punct de vedere oficial cu privire la această situaţie.

Transformare spectaculoasă

Cascada Tamina a fost amenjată în 1970 şi de atunci este obiectiv turistic. Între timp scările pe care urcau turiştii au fost distruse aproape total. În proiectul de reabilitare este prevăzut că la Cascada Tamina vor fi poduri suspendate cu lanţuri, realizate din oţel zincat, dar şi o zonă de unde turiştii pot admira priveliştea. Se estimează că la cascadă vor ajunge 55.000 de vizitatori pe an, iar obiectivul turistic va aduna un profit anual de 427.000 de lei.

Cascada Tamina este situată în Masivul Piatra Mare pe Valea Pietrei Mici, la o altitudine de 1.100 de metri. Este, practic, o înşiruire de cinci cascade, cea mai mare având o înălţine de 10 metri. În zonă există şi posibilităţi de escaladă pentru cei pasionaţi. Chiar dacă aceste cascade nu sunt la fel de spectaculoase ca şi cele ale Canionului 7 Scări, peisajul este unul care îţi taie respiraţia.

Cascada Tamina poate fi vizitată şi acum, dar drumul este distrus aproape în totalitate şi este accesibil doar turiştilor care au experienţă multă în drumeţiile montane şi care au echipament special de căţărare.  

La Cascada Tamina accesul se face din DN1 la Timişul de Sus la fel ca şi pentru Canionul 7 Scări. Odată ajunşi la barieră trebuie să urmaţi traseul marcat cu albastru. Drumul durează aproximativ o oră şi trebuie să aveţi bocanci de munte.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite