Alpin Film Festival 2017 aduce cultura montană şi distracţia în Braşov, Predeal şi Buşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpin Film Festival, eveniment ajuns la cea  de a doua ediţie este un festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane.

Acesta se va desfăşura în perioada 23-29 ianuarie, în Braşov, Predeal şi Buşteni. Intrarea la evenimentele festivalului este liberă.

Iubitorii de munte, adrenalină şi aventură vor avea la dispoziţie o săptămână întreagă cu evenimente speciale – proiecţiicu cele mai spectaculoase filme din universul montan, expoziţii de fotografie veche şi fotografie alpină, lansări de carte, dar şi întâlniri cu alpinişti sau sportivi români cunoscutişi invitaţi din Italia, Polonia, Cehia, Franţa şi Slovenia. Cei care vor veni la Alpin Film Festival 2017 vor putea să-i întâlnească, printre alţii, pe Zsolt Torok, Vlad Căpuşan, Cornel Coco Galescu, Nicolae Dimache, Toma Coconea, Dr. Cristian Lascu, Ionuţ Zincă, Silviu Bălan.

„Alpin Film Festival este un eveniment creat cu multă pasiune pentru munte şi artă, un eveniment prin care ne dorim să dezvoltăm o platformă de educaţie privind muntele şi tot ce înseamnă acesta: prietenie, natură, aventură, adrenalină şi distracţie. Deschidem larg uşa tuturor celor care iubesc şi respectă muntele, sportul, cărţile, filmele şi fotografia. Ne dorim ca, în timp, să creăm o comunitate frumoasă, alături de care ştii sigur că vei petrece momente de neuitat, la munte”, a delcarat Dan Burlac, preşedinte Alpin Film Festival.

Festivalul se deschide pe 24 ianuarie, la Buşteni, gazda evenimentelor şi filmelor din lumea alpinismului. Ziua va debuta cu vernisajul expoziţiei în aer liber, cuprinzând o colecţie de fotografii vechi din Arhivele Naţionale, prezentate pentru prima oară publicului larg.

Intitulată„Istoria în Alb”,  expoziţia va fi găzduită de Castelul Cantacuzino din Buşteni. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi realizatorul expoziţiei concepute în colaborare cu Asociaţia Forums, va prezenta acest eveniment care mai cuprinde şi lansarea ultimului număr din revista Astra.

Tot pe 24 ianuarie, la Centrul Cultural ”Aurel Stroe” – Buşteni va avea loc proiecţia specială a  unuia dintre cele mai premiate filme româneşti la festivalurile internaţionale  de gen – ”Muntele Magic”, regizat de Anca Damian şi prezentat de Irina Margareta Nistor.

Pe durata întregului festival, în cele trei oraşe,va fi difuzată o selecţie internaţionalăcare va cuprinde cele mai bune filme din ultimii doi ani ce îşi au inspiraţia în lumea muntelui. În premieră în România, Alpin Film Festival va organiza la Predeal, pe 28 şi 29 ianuarie, „Zilele filmului românesc de munte”, care va cuprinde o interesantă selecţie de filme realizate în România. Publicul va putea vota filmul românesc preferat, la finalul fiecărei proiecţii.

Anul acesta, Italia este ţara invitată special la Alpin Film Festival, fiind una dintre ţările cu tradiţie în alpinism şi sporturi de iarnă. Printre invitaţi se numără reprezentanţi ai Muzeului Naţional Montan din Torino- cel mai mare muzeu dedicat muntelui din Europa, Alessandro Filippini, cunoscut specialist al muntelui „transalpin”. Partenerul acestui eveniment este Institutul Italian de Cultură Bucureşti.

Un alt eveniment din cadrul festivalului va fi expoziţia de fotografii ale Asociaţiei Forona, expoziţia ”Muntele”, organizată în aer liber, la Braşov, în Piaţa Sfatului şi realizată cu sprijinul Canon România.

Tot pentru prima oara în România, Alpin Film Festival va organiza, joi, 26 ianuarie, la Predealconferinţa ”Medicină la Altitudine”, în parteneriat cu Salvamont România– Dispeceratul Naţional Salvamont. Cel care va susţine acest eveniment este doctor Nicolae Dimache, specialist endocrinologşi fost alpinist de performanţă,actualmente rezident în Italia unde a practicat medicina internă. Temele dezbătute în această conferinţă vor fi legate de aspectele fundamentale ale fiziologiei organismului uman expus la mare altitudine, procesele de aclimatizare etc.

Între 24 şi 29 ianuarie, festivalul va cuprinde şi un salon de carte organizat în Sala Mare a Primăriei Predeal. Salonul de carte va prezenta ultimele apariţii de carte al căror subiect este inspirat din lumea muntelui, în prezenţa a numeroşi scriitori şi jurnalişti. Printre invitaţii speciali se numără Marius Chivu, Sabina Fati, Dinu Mititeanu, Nicolae Dimache sau Mihai Ogrinji.

Duminică,29 ianuarie, Alpin Film Festival se va încheia cu două evenimente speciale – ”Gala Alpinismului Românesc” şi ceremonia de premiere ”Sportivul Anului 2016”, realizată cu sprijinul Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă (FRAE), unde vor participa cei mai buni sportivi din ţară.

Tot în cadrul Alpin Film Festival se desfăşoară, în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2017, şi concursul ”Digital Carpatica” – concurs de scurtmetraje realizate exclusiv cu telefonul mobil, având ca temă principală Munţii Carpaţi din România. Regulamentul concursului este disponibil pe website-ul Alpin Film Festival.

Întreg programul Alpin Film Festival şi synopsis-ul filmelor selecţionate pot fi găsite pe www.alpinfilmfestival.ro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite