Alexandru Diaconescu, achitat de trei instanţe după ce a fost acuzat de crimă, va primi 200.000 de lei despăgubiri de la statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Diaconescu locuieşte în Bucureşti şi lucrează ca bucătar. FOTOArhivă.
Alexandru Diaconescu locuieşte în Bucureşti şi lucrează ca bucătar. FOTOArhivă.

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă. Alexandru Diaconescu a stat nouă luni în arest după ce a fost acuzat de cea mai oribilă crimă din Braşov. În final el a fost găsit nevinovat atât de instanţa de fond, cât şi de cele unde s-a judecat apelul şi recursul.

Alexandru Diaconescu a fost acuzat că le-a împuşcat pe cele două farmaciste din Braşov în 6 decembrie 2004. După ani de procese, multe probe, martori cu versiuni diferite şi expertize contradictorii, tânărul a fost achitat în 2008. Tânărul pe atunci în vârstă de 24 de ani a spus tot timpul că este nevinovat, dar şi-a petrecut nouă luni în arest.

„Am fost terorizat psihic în cursul anchetei, de un temut anchetator, care acum s-a pensionat, binecunoscut în oraşul de la poalele Tâmpei. Suferinţele mi-au fost produse şi ca urmare a neîncrederii cu care sunt privit de vecini şi de cunoscuţi. Mi-a fost afectată imaginea mea în societate, dar şi respectul de sine, chiar şi în prezent, cazul meu fiind prezentat într-o lumină negativă. Din cauza arestării mele, am suferit ca urmare a îndepărtării din familie, fiind lipsit de afecţiunea celor dragi mie. Logodnica mea din acea perioadă, Ana Maria Aron, m-a părăsit, adăugându-se o nouă suferinţă celei cauzate de arestarea nelegală. Am avut tentative de sinucidere, în momentul în care credeam că nu se va mai termina coşmarul arestării mele. Au existat încercări de intimidare a martorilor mei, prin acuzarea acestora de mărturie mincinoasă", a scris Alexandru Diaconescu, în cererea prin care solicita despăgubirile.

În primă instanţă Tribunalul Bucureşti i-a acordat 500.000 de euro lui Diaconescu. Curtea de Apel Bucureşti a micşorat anul trecut despăgubirile de 200.000 de lei (50.000 de euro), dar sentinţa a fost contestată. Înalta Curte a menţinut însă decizia Curţii de Apel. Sentinţa este definitivă.

Dublu asasinat cu autor necunoscut

Potrivit rechizitoriului, criminalul ar fi intrat în farmacie, ar fi întors plăcuţa de pe uşă pentru a semnala că unitatea este închisă, a tras în dreptul uşii panoul publicitar mobil aflat în vestibul, ar fi pătruns în încăperea destinată desfacerii produselor farmaceutice până în dreptul casei de marcat şi a comandat mai multe produse. Când farmacista Cistian Manuela a mers să ia marfa din raft, tânărul a sărit peste tejghea şi, sub ameninţare cu arma, a condus victima în laboratorul din stânga încăperii principale, unde se afla cealaltă farmacistă, Susan Daga. Bărbatul le-ar fi cerut celor două femei "să stea în genunchi sau culcate, cel mai probabil victimele au protestat, inculpatul a scăpat situaţia de sub control şi le-a împuşcat succesiv în cap, executând două focuri", se arată în rechizitoriu. Dosarul este acum considerat unul cu autor necunoscut.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite