A fost semnat contractul pentru reabilitarea Cetăţii Râşnov. Lucrările vor începe în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea este cea mai vizitată dintre fortificaţiile medievale din judeţul Braşov şi a primit o finanţarea europeană pentru lucrările de reabilitare.

Contractul de reabilitare a monumentului a fost semnat cu Asocierea Romconstruct Group SRL Ploieşti (SC Romconstruct Group SRL, lider de proiect - SC Concas SA - SC Crindesign Proiect SRL) cu sediul în Ploieşti. Durata contractului este de 27 de luni, iar valoarea totală se ridică la suma de 13.345.912 lei, TVA inclus, fonduri europene. Până în toamna acestui an, autorităţile locale doresc să obţină toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, iar după ce această etapă va fi finalizată vor începe efectiv lucrările de reabilitare.

Cu banii europeni se vor face consolidările necesare, dar se vor reconstrui turnurile şi două căsuţe. Zidurile de apărarea vor fie le refăcute pentru a atăta exact ca acum câteva secole.Tot la Râşnov se vor reface şi instalaţiile la utităţi, se vor amenaja două muzee, ateliere meşteşugăreşti, o zonă de spectacole şi un centru de informare pentru turişti. Lucrările vor dura doi ani. 

„Cetatea îşi va recăpăta aspectul pe care îl avea la început, iar când va intra în cetate, turistul se va simţi ca în anul 1400. Implementarea acestui proiect este un beneficiu pentru noi, fiindcă va încheia un program mai amplu ce a vizat întreaga zonă, din care mai fac parte liftul pe plan înclinat, parcarea subterană şi centrul istoric, parcul cu dinozauri. Reabilitarea Incintei de Vest a cetăţii aduce un plus de imagine Râşnovului, având în vedere că prin acest proiect se vor reface mai multe turnuri vechi“, declarat primarul Liviu Butnariu. 

Cetatea Râşnov este una dintre vedetele Braşovului. În fiecare an atrage tot mai mulţi turişti. Anul trecut 450.000 de vizitatori plătitori de bilet i-au trecut pragul,. Centrul istoric al Râşnovului este locul de plecare spre cetate fie alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi de jos a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei. 

Cetatea Râşnov datează de 1335, când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime, cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014, cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui)

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite