3,5 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificaţie din Ţara Bârsei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Feldioara avea nevoie urgentă de reparaţii. FOTOArhivă.
Cetatea Feldioara avea nevoie urgentă de reparaţii. FOTOArhivă.

Cetatea teutonilor cum mai este numită cetatea din Feldioara este cea mai veche fortificaţie din Ţara Bârsei fiind atestată documentar de la 1225. Ajunsă ruină, ea este acum reabilitată de o firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice. Lucrările costă 15 milioane de lei şi ar trebui să fie finalizate în 2016.

Consiliul Judeţean a alocat 3,5 milioane de lei pentru refacerea cetăţii la rectificarea bugetară. Banii erau absolut necesari mai ales că în martie anul viitor expiră contractual încheiat cu constructorul. Din lipsa fondurilor lucrările au cam stagnat în ultimul an când au fost alocaţi doar un million de lei.

Licitaţia pentru renovarea cetăţii a fost câştigată de o firmă din Satu Mare. Compania Euras este membră a Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din anul 1997 şi este autorizată de către Ministerul Culturii şi Cultelor pentru execuţia lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice. Firma a spus că poate termina lucrarea pâmă anul viitor dacă are fondurile necesare. Se vor folosit materiale speciale unele dintre ele aduse din Italia.

În perioada ei de glorie, cetatea medievală de la Feldioara avea ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania. Cetatea a fost construită, în secolul al XIII-lea de cavalerii teutoni înainte ca acestea să se retragă din Transilvania.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite