“Vulturul nu cade…niciodată”, la Cercul Militar Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia va găzdui lansarea volumului "Vulturul nu cade...niciodată" dedicat gen. Grigore Baştan, întemeietorul trupelor modern de paraşutişti. Vineri amiază în Sala de Festivităţi a Cercului Militar va avea loc lansarea cărţii "Vulturul nu cade... niciodată", a colonelului în rezervă Ştefan Vişan. Romanul este dedicat generalului Grigore Baştan, întemeietorul trupelor moderne de paraşutişti care a trăit în perioada 1922

Despre carte şi autor  vor vorbi fostul pilot de aviaţie Marian Covache şi profesorul Gheorghe Calotă.
"Demersul scriitoricesc al lui Ştefan Vişan nu a fost unul facil, având în vedere că autorul a ales să dedice această carte generalului Grigore Baştan, făuritorul trupelor de paraşutişti. Metoda de lucru a fost simplă: rezultate ale cercetărilor în unităţile de aviaţie şi mărturii ale celor care l-au cunoscut pe erou au constituit baza pentru o scriere ce îşi asumă responsabilitatea reconstituirii unor trăiri şi sentimente avute de gen. Grigore Baştan. Astfel, autorul încearcă să reconstruiască nu doar cariera profesională, ci şi caracterul generalului. Nici nu e de mirare, astfel că volumul este populat de personaje reale de la Smaranda Brăescu la Teodor Portărescu, iar cartea nu e încadrabilă sută la sută nici în sfera ficţiunii, dar nici în cea a documentului", a declarat Marian Covache.


Grigore Baştan (1922-1983) a participat împreună cu Batalionul de paraşutişti la lupte din cel de-Al Doilea Război Mondial, iar în octombrie 1950 a fost numit comandant al primei unităţi de paraşutişti din Armata Populară.
Timp de peste 30 de ani a organizat, a dezvoltat pe baze ştiinţifice şi a condus paraşutismul militar. În 1971 a sărit de la 10.000 metri, doborând astfel recordul naţional de 7.100 metri.

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite