UPDATE Peste 1.000 de brăileni protestează în stradă. Manifestanţii mers până la locuinţa lui Andrei Bucă, brăileanul mort în tragedia de la Colectiv. Părinţii săi i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În faţa Primăriei municipiului Brăila sunt aşteptaţi astă seara peste 1000 de protestatari. Acţiunea de protest a fost iniţiată pe Facebook iar oamenii spun că indiferent de decizia lui Victor Ponta de a depune mandatul, ei vor continua să protesteze pentru a nu mai fi minţiţi de putere.

UPDATE 21.25 Circa 300 de protestatari au ajuns la locuinţa familiei lui Andrei Bucă, tânărul arhitect brăilean mort în clubul Colectiv. Părinţii acestuia i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi. Tatăl lui Andrei i-a îndemnat pe tineri protestatari să lupte pentru drepturile lor, împotriva clasei politice corupte. "Luptaţi pentru ţara voastră. Nu plecaţi în străinătate. Pentru voi luptaţi, pentru viitorul vostru curat", le-a spus părintele îndurerat, iar mulţimea l-a aplaudat.

image

UPDATE 21.00 O parte dintre manifestanţi au plecat din Piaţa Independenţei spre Spitalul Judeţean, pe Calea Călăraşilor.

UPDATE 20.50 După ce au mărşăluit prin oraş, de la Catedrală până în Piaţa Traian, apoi pe Regală, trecând prin faţa sediului PSD, unde au huiduit puternic, manifestanţii s-au întors în faţa Palatului Administrativ, unde au reluat scandările anti-politicieni. Furia lor se îndreaptă inclusiv împotriva primarului Aurel Simionescu. Oamenii au intonat imnul naţional, apoi au scandat numele lui Andrei Bucă, tânărul arhitect brăilean care a murit în clubul Colectiv.

"Corupţia începe de la parlamentari. Trebuie ca tot Parlamentul să demisioneze. Dacă acum se formează  un nou Guvern, va fi ales din aceeaşi majoritate. Vrem un Guvern tehnocrat format din oameni care nu sunt sunt afiliaţi politic, care au experienţă şi expertiză în domeniu şi care urmăreşte interesul naţional şi nu pe cel personal", ne-a spus Martina Orlat, o adolescentă de 18 ani care abia de acum va putea participa la vot.

UPDATE 19.30 Protestatarii au ajuns în faţa catedralei. Peste 1.000 de oameni sunt în stradă. Se strigă "Vrem spitale, nu catedrale!".

image

Coloana a pornit înapoi spre Primărie. Permanent se alătură noi şi noi protestatari.

UPDATE 19.20 Peste 500 de brăileni s-au adunat în Piaţa Independenţei. Oamnii au venit cu pancarte şi steaguri şi au scandat "Treziţi-vă!", "Hoţii"...

image

La un moment dat, s-a format o coloană care a pornit spre Bariera Călăraşilor. Se scandează şi se agită steaguri. Jumătate din Calea Călăraşilor este ocupată de coloana de protestatari. Şoferii însoţesc marşul acestora cu claxoane, iar locatarii blocurilor de pe o parte şi de alta a străzii au ieşit la balcoane şi îi susţin la rândul lor pe protestatari, strigând împotriva politicienilor corupţi.

UPDATE ora 15:00 Brăilenii discută pe Facebook în evenimentul creat pentru diseară la ora 19:00 şi spun că protestul lor se va îndrepta şi împotriva primarului municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu. Aceştia spun că îi vor cere demisia edilului oraşului. 

Aproximativ 100 de persoane se adunase marţi seara până la ora 23:00 pe platoul din faţa Primăriei Brăila. Tragedia care a îndoliat o ţară întreagă i-a determinat pe români să iasă în stradă şi să ceară demisii pe capete.

Chiar dacă, cu puţin timp în urmă premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia, brăilenii spun că vor ieşi în stradă şi în această seară şi vor protesta până „se schimbă sistemul mafiot şi corupt! Până când vor dispărea rechinii politici, şobolanii care distrug temelia acestei tări” spun manifestanţii pe reţeaua de socializare Facebook.

Oamenii mai scriu că “Nu ne încalzeste cu nimic demisia lui Ponta! Vrem resetarea clasei politice din România, fără politicieni corupţi, fără grupuri de interese, fără şpagă, fără politică în interesul partidelor! Vrem politică făcută pentru cetăţeni, pentru oameni, pentru oraşe! Trebuie schimbat tot SISTEMUL!”

Ca şi în Bucureşti, brăilenii s-au mobilizat pe Facebook, acolo unde au creat evenimentul “Brăila iese în stradă!”. Au fost invitate aproape 10.000 de persoane, din care 700 au declarat că vor merge la protest iar 800 că sunt interesate de eveniment. Astfel, în această seară începând cu ora 19:00 brăilenii sunt aşteptaţi în faţa Primăriei pentru a-şi exprima opinia în legătură cu starea în care a ajuns societatea românească. 

Vom reveni cu detalii de la faţa locului. 

Mai puteţi citi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite