UPDATE 21.25 Un grup de manifestanţi a plecat spre casa primarului Simionescu. Jandarmii le-au tăiat calea pe Şos. Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii legii au blocat Şos. Buzăului    FOTO Alina Tatu
Oamenii legii au blocat Şos. Buzăului    FOTO Alina Tatu

Brăilenii s-au organizat din nou pe Facebook şi sunt hotărâţi ca şi în această seară începând cu ora 20:00 să iasă în stradă. Evenimetul pe Facebook s-a creat sub numele „Vineri Brăila iese în stradă pentru alegeri anticipate”.

UPDATE 22.25 Protestatarii care se manifestă vehement i-au gonit pe tinerii care cântau paşnic lângă locul unde se depun lumânări şi flori în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv. Cei care au strigat toată seara s-au postat în faţa celor care cântau la chitară şi i-au apostrofat că nu se alătură manifestărilor vehemente. La un moment dat, tinerii paşnici au fost scuipaţi cu coji de seminţe până când s-au ridicat de pe caldarâm şi au plecat.

UPDATE 21.35 Coloana care se îndrepta spre locuinţa primarului a făcut cale întoarsă spre Primărie. Protestatarii scandează "Jandarmeria apără hoţia!".

UPDATE 21.25 Manifestanţii cu porniri agresive au plecat spre casa primarului Aurel Simionescu din cartierul Radu Negru. Mai mulţi jandarmi şi poliţişti le-au tăiat calea pe Şos. Buzăului şi încearcă să îi oprească. 

UPDATE 20.50 Jurnaliştii aflaţi în Piaţa Independenţei au fost scuipaţi şi înjuraţi de grupul de indivizi care instigă la violenţă. Aceştia încearcă să îi provoace pe jandarmi. Deocamdată, oamenii legii nu răspund cu forţă.

UPDATE 20.40 Grupul care a plecat în marş a ajuns până la Bariera Călăraşilor şi s-a întors în faţa Primăriei. Pe drum au scandat "Poliţia să plece!", iar unii dintre ei dau de înţeles că ar vrea să provoace o confruntare cu jandarmii.

protestbr

UPDATE 20.20. Circa 200 de persoane s-au adunat pe platoul din Piaţa Independenţei. Un grup de tineri se manifestă paşnic. Câţiva s-au aşezat în faţa crucii unde s-au depus lumânări în memoria victimelor de la Colectiv şi cântă la chitară, având câteva zeci de persoane alături.

Alţii au strigat continuu "România!" şi au suflat în vuvuzele. Sunt, practic, nişte copii, de 15-16 ani, cu cagule pe faţă şi glugă trasă pe cap. La un moment dat, aceştia au plecat în marş pe Calea Călăraşilor, urmaţi de circa 100 de persoane. Tinerii vehemenţi nu au spus încotro se îndreaptă. Ziariştilor care au încercat să afle le-au întors spatele şi le-au arătat gesturi obscene.

UPDATE 16:40 Evenimentul creat pe Facebook anunţă participarea a 200 de persoane. Din câte se pare tinerii brăileni au obosit şi nu vor mai ieşi în număr mare în stradă. Mai sunt 3 ore şi jumătate până la întâlnirea de pe Platoul din faţa Primăriei municipiului Brăila. 

“Am 38 de ani, am un copil de 10 luni şi încă sper să traiesc viaţa pe care cred ca o merit. Mâine seară, vineri, îi voi da fetiţei mele să mănânce, apoi voi merge în faţa Primăriei. Copilul meu va dormi în port-bebe, la piepul meu, în timp ce eu voi manifesta pentru dreptul ei la o viaţă decentă şi normală” scrie Maria – Cristina Andrei într-o postare.

„Propunerea mea e ca vineri, pe străzile din fiecare oraş din România să fie cel puţin 300 de persoane în stradă pentru victimele din Colectiv, fără să facem scandal, doar să stăm acolo în tăcere şi să aducem o floare sau o lumanare şi să încercăm ca prin asta să se ia măsuri şi să se pedepsească responsabilii. Altfel, e posibil ca situaţia asta în care ne aflăm să se repete la nesfârşit. Nu o facem doar pentru victime, ci şi pentru noi toţi. Vineri, 6 noiembrie, ora 20:00, platoul Primăriei !” a scris organizatorul evenimentului din această seară.

“Acest protest s-a născut din revoltă! Din nevoia şi dorinţa de a nu mai tolera o clasă politică căreia nu-i pasă.  Din solidaritate cu oamenii care sunt pe stradă şi manifestează paşnic, deşi poate unii dintre ei îşi plâng prietenii, soţii, soţiile, copiii. E un preţ mult prea mare plătit. Drama din Clubul Colectiv a fost doar picătura care a umplut paharul. Revolta se indreaptă împotriva lipsei de profesionalism, a inconştienţei organelor de avizare şi contol, a conducătorilor instituţiilor care nu îşi fac treaba cu responsabilitate, a clasei politice care doarme linistită, a lipsei educaţiei civice în grădinite, şcoli, facultăti. Nu în ultimul rând împotriva patronilor care, în mod absolut inconstient, fac bani cu orice preţ, fără minima asigurare a condiţiilor de siguranţă, fara sa se gandeasca la MOARTE. Acestea sunt motivele pentru care vrem să ieşim în stradă. Facem din nou un apel la nonviolentă, deşi revolta şi nedreptatea care ne sugrumă ne determină să nu fim paşnici. Dar tocmai aici ne putem departaja de ei. De cei cărora nu le păsa şi care mai pot dormi liniştiţi după ce, timp de 26 ani, ne-au minţit, ne-au furat, ne-au batjocorit şi ne-au omorât semenii.” a scris Iordache Cristina.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile, astăzi de la ora 20.00 în Brăila va începe o altă manifestaţie de amploare la care sute de oameni au anunţat că vor lua parte.

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite