Ultima mare întreprindere din Brăila dă semne de criză. Salariaţii Şantierului Naval „Vard Brăila” se tem că vor rămâne fără slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care a rămas ultimul mare angajator din municipiul Brăila, Şantierul Naval „Vard Brăila“ SA a început să dea semne că se află în dificultate financiară. În ultima perioadă, compania a început să îşi trimită în şomaj tehnic o parte din angajaţi, iar pe alţii să îi detaşeze în alte şantierele navale de la Tulcea sau Mangalia.

În luna martie, conducerea companiei anunţa că, în condiţiile în care piaţa mondială a constructorilor de nave trece printr-o perioadă mai dificilă, accentuată, printre altele, şi de scăderea preţului petrolului, urmează să se ia anumite măsuri pentru evitarea pierderilor. Nu se vorbea, însă, de disponibilizări ci doar de oprirea temporară a angajărilor menite să compenseze ieşirea la pensie a unor salariaţi.

Lucrurile nu par a evolua, însă, într-o direcţie care să-i liniştească pe salariaţi. „Compania a anunţat măsuri drastice începând cu şomaj tehnic, dar şi concedieri, pe lângă detaşări de grupe de muncitori de la mai multe secţii, la şantierele navale de la Tulcea şi în Mangalia. Oamenii sunt, pe bună dreptate, îngrijoraţi pentru că au familii, au cheltuieli, au rate la bănci şi nu mai ştiu ce să creadă despre viitorul şantierului", a declarat, sub protecţia anonimatului, un angajat al companiei.

În perioada comunistă, şantierul naval din Brăila era o mega întreprindere, cu peste 5.000 de angajaţi. În prezent, este singura mare întreprindere din Brăila care a supravieţuit tranziţiei, având aproximativ 1.900 de salariaţi. Compania se află acum sub patronajul unei firme italiene.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite