Soprana Mariana Nicolesco despre condiţia artei: „Comunismul a transformat artiştii în funcţionari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soprana Mariana Nicolesco a revenit la Brăila pentru susţinerea Cursurilor de Măiestrie Artistică. Artista împrumută fiecărui eveniment pe care-l organizează la Brăila, Festivalul Darclee sau Master Classes, forţa şi celebritatea de care dispune.

A cântat pe scene celebre ale lumii, în New York, Milano, Paris, Puerto Rico, iar în 1995 şi-a legat numele de Brăila, prin Concursul Internaţional de Canto «Hariclea Darclee», onorând, astfel, memoria sopranei cu acelaşi nume.


Reporter: Are muzica clasică locul cuvenit în România?
Mariana Nicolesco: Mă limitez la o remarcă privind sfera cântului: spectacolele teatrelor noastre de operă nu reflectă nici pe departe valoarea tinerei noastre generaţii de interpreţi aşa cum se afirmă şi se consolidează ea la Master Classes, la Festivalul şi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée.


R: Mai garantează cineva afirmarea artistică?
M.C : Nicio ţară din lume nu asigură acest lucru, în afara sistemului comunist, cu planificările lor osificate, ale căror consecinţe le vedem şi azi. Artistul liric e considerat, în acel sistem, drept un funcţionar care are un anume parcurs profesional şi iese cândva la pensie. În cea mai mare parte a teatrelor occidentale, numai orchestra şi corul au un statut de permanenţă. În rândul interpreţilor nimeni nu e „senator pe viaţă", concurenţa e tocmai de aceea acerbă şi cei care reuşesc merită, seară de seară, entuziasmul şi ovaţiile publicului. În acel context, aşa cum am spus-o de multe ori, triumful de azi nu garantează succesul de mâine. Tinerii noştri de perspectivă îşi încearcă destinul pe scenele internaţionale şi e o mândrie pentru noi că zeci de laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée s-au afirmat şi se afirmă în teatre de prestigiu din ţări de mare tradiţie.


Citeşte amănunte în săptămânalul local "ADS Brăila". Ziarul se găseşte la chioşcurile de difuzare a presei din oraş la preţul de 0,90 de lei.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite