Şase incendii izbucnite în ultimele zile în judeţul Brăila. În ce condiţii poate fi arsă vegetaţia uscată
0
Cele mai multe incendii au pornit de la arderea necontrolată a vegetaţiei uscate şi stufului, 16 hectare de vegetaţie fiind mistuită de flăcări.
În perioada 07 - 08.03.2020, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Dunărea” al judeţului Brăila au intervenit pentru lichidarea a opt incendii.
Şase intervenţii s-au realizat pentru lichidarea a şase incendii de vegetaţie uscată şi stuf în localităţile Muchea, Cireşu, Chiscani, Surdila Găiseanca, Gropeni şi dig Brăila – Galaţi, unde a ars vegetaţie uscată şi stuf (localitatea Muchea) pe o suprafaţă de aproximativ 16 hectare. Cauzele probabile care au dus la producerea celor şase incendii au fost focul deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri neamenajate.
Pe 8 martie, echipajul Punctului de Lucru Măxineni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu de furaje la o gospodărie din localitatea Salcia Tudor. Au ars 28 de baloţi plante furajere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jarul sau scânteile purtate de vânt.
O zi mai târziu, Detaşamentul 1 de Pompieri Brăila a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi un echipaj SMURD pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o fabrică de pâine situată pe strada Theodor Aman din municipiul Brăila. Au ars instalaţia electrică (aproximativ 150 de metri de cablu electric, cca. 50 mp. tavan tip sandwich şi cca. 150 mp. lambriu PVC). Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost o defecţiune a cuptorului de coacere a pâinii pe timpul exploatării.
Pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), pompierii recomandă luarea următoarele măsuri:
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanenta a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;
– supravegherea permanentă a copiilor;
– fumatul în locuri special amenajate şi stingerea resturilor de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.