Portret / Dragoş Răuţă - Campion, arbitru şi antrenor de dans sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A reuşit să urce pe podium la zeci de concursuri, iar acum dăruieşte din pasiunea sa şi celor care vor să înveţe să danseze.

A început să danseze în urmă cu mai bine de 11 ani la Brăila, unde tocmai se deschidea un club de dans sportiv. Pentru că asociaţia de dans şi-a întrerupt activitatea, Dragoş a fost nevoit să ia o pauză de câteva luni, iar la scurt timp a continuat la Galaţi cu dansul de performanţă. „Mi-a plăcut întotdeauna dansul, atunci eram atras de rapp. Erau anii adolescenţei şi recunosc că iniţial m-am dus la dans în principal că să cunosc fete. Şi atunci eram vreo doi băieţi şi vreo 20 de fete şi trebuia să dansăm cu toate", îşi aminteşte Dragoş.


Dans pe vase de croazieră
În anul 2000 şi-a luat şi atestatul de instructor şi a început să predea dans sportiv la Brăila alături de fratele său care avea aceeaşi pasiune pentru mişcările pe ritmuri muzicale, iar în acelaşi timp s-a înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Ei reuşeau să înveţe tainele dansului sportiv pe toţi cei care apelau la ajutorul lor. După doi ani a plecat pe vase de croazieră unde preda dans turiştilor. „Predam dans la nivel social, pentru a-i distra pe turişti. Ei dansau în timp ce vasul se mişca pe apă, era foarte distractiv. Dansam cha cha cha, în special pe ritmuri latino", ne-a spus Dragoş.
După trei contracte pe vase de croazieră, s-a întors în România, a finalizat facultatea şi totodată şi-a luat examenul prin care a devenit antrenor şi pe cel pentru arbitru de dans sportiv. „Arbitrajul este o altă latură, aici nu mai trebuie să dansezi, trebuie să nu te laşi influenţat şi să fii obiectiv, chiar dacă în concurs sunt şi perechi de-ale tale", spune Dragoş Răuţă.


Performanţe în concursuri
Chiar dacă este tânăr, 22 de ani, Dragoş Răuţă a reuşit până acum să câştige numeroase premii alături de partenera sa de dans şi de viaţă, Alexandra. „Suntem campioni pe perechi, eu şi partenera mea suntem pe locul 790 din 4.000 de perechi din lume. Până acum am participat la multe campionate naţionale, Cupa României, la Campionatul României am ajuns până în sferturile de finală. La un concurs internaţional desfăşurat în Slovenia am luat locul întâi la clasa basic, iar anul trecut am ieşit pe locul patru la un concurs internaţional din Grecia", ne-a mărturisit Dragoş Răuţă.


Antrenează împreună cu soţia sa
Dragoş, împreună cu partenera sa, sunt acum antrenori de dans la şcoala Happy Dance din Buzău, iar sportivii lor reuşesc să câştige premii după premii. Împreună iubesc să înveţe paşi de dans orice persoană care vrea să se înscrie, indiferent de vârstă, sau dacă doresc să facă performanţă sau vor doar să danseze la un nivel social, distractiv pentru a face mişcare sau pentru a-şi face noi prieteni. Totodată cei doi instructori, Dragoş şi Alexandra îi ajută şi pe dansatorii care intră frecvent în competiţii şi vor să ajungă să facă perfomanţă.

Întrebări şi răspunsuri
Este greu să înveţi oamenii să danseze?
Cel mai important este să îţi placă ceea ce faci, dacă mie îmi place să îl învăţ pe un om care apelează la mine să danseze, atunci cu siguranţă va ieşi un lucru bun. Îţi trebuie multă răbdare şi trebuie să cunoşti omul şi să nu te laşi intimidat de incapacităţile lui de a înţelege un pas sau de a-şi mişca corpul.
Ce planuri pentru viitor ai?
Vreau să obţinem rezultate din ce în ce mai bune la Buzău pentu că se munceşte cu adevărat, în condiţiile in care nu facem vreo selecţie a celor care vin să înveţe. Ne-am dori să avem şi propria noastră şcoală de dans sportiv .

Ce îi place
În afară de dans, îmi place partea automobilistică şi chiar am participat la două raliuri organizate la noi în ţară. Îmi place să înot şi să evadez din când în când şi stau cu prietenii de vorbă, să ne relaxăm în natură. Apreciez oamenii care muncesc foarte mult, deşi nu au condiţii materiale.
Ce nu îi place
Nu apreciez oamenii care au rezultate doar pentru că li se serveşte totul pe tavă. Nu îmi plac indiferenţa şi prostia, în special oamenii egoişti şi lipsiţi de bun simţ, care s-au înmulţit în ultima vreme şi pe care reuşesc să îi ignor.

Profil
Născut: 27 iulie 1988, Cluj
Ocupaţie: antrenor şi arbitru de dans sportiv
Studii: Şcoala de Antrenori
Familie: căsătorit

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite