Mult mai scumpă, gigacaloria dă frisoane şi pe caniculă/Află de aici ce preț vei plăti la căldură în funcție de venitul familiei tale

0
0

Brăilenii care au venituri mai mari de 900 de lei pe membru de familie nu vor mai primi ajutor pentru încălzire. Este o grea lovitură dată celor racordaţi la sistemul public de termoficare mai ales că în această iarnă preţul gigacaloriei va exploda.

Primăria a decis să taie subvenţia pentru căldură în cazul familiilor care au venituri nete de peste 900 lei pe membru. Totodată s-a renunţat şi la preţul unitar local de facturare de 154,56 lei/Gcal.

Brăilenii care nu vor mai primi subvenţiile vor resimţi din plin explozia preţului gigacaloriei care va ajunge la 374,26 lei/Gcal, adică de 2,4 ori mai scumpă.

„E foarte rău ce se întâmplă. Dacă or să ne impoziteze şi pensia, şi reduc şi subvenţiile, oare ce mai urmează?", se întreabă Cristina Barbu.

„Norocoşii", adică cei mai săraci brăileni, care vor beneficia în continuare de subvenţie pentru căldură, sunt cei cu venituri nete lunare de sub 600 lei. Pentru venituri cuprinse între 600 şi 900 de lei, preţul gigacaloriei va fi calculat în funcţie de venit.

„Am reuşit să reducem datoria la CET de la 20 de milioane lei, la 3 - 4 milioane de lei anul trecut. Guvernul a spus că dă 17 milioane de lei pentru subvenţii la gaz în sezonul 2009 - 2010, dar mai apoi a hotărât să nu mai dea şi noi am rămas iarăşi cu datorii. A trebuit să facem ceva", spune primarul Aurel Simionescu.

image

Debranşări în serie

„M-am debranşat pentru că nu aveam bani să plătesc, era foarte scump. Chiar şi cu centrală acum, iarna mai stau la copii că să mă pot descurca. Înainte mă duceam la staţiune, mă plimbam, aveam de toate, acum nu mai am nimic. Toată lumea se vaită, e o povară pentru noi bătrânii", ne-a spus Maria Oprescu.

Eugen Arbore, în vârstă de 89 de ani are centrală termică de şapte ani. Bărbatul este mulţumit de suma plătită în perioada iernii pentru consumul centralei de apartament: „Plătesc 150 - 200 de lei lunar, aproape la jumătate faţă de vecinii mei. Sunt singur şi dau drumul la căldură doar la dormitor şi la baie, astfel încât să am o temperatură de 17 - 18 grade Celsius".

image

18.000 de racorduri la termoficare

La sfârşitul sezonului rece 2009 - 2010, la Brăila erau racordate la sistemul de termoficare aproximativ 18.000 de familii.

Din primele calcule, de noua grilă de subvenţionare vor putea beneficia aproximativ 9.000 de familii. Este prima oară când se acordă subvenţii la căldură pe tranşe de venit.

Grile de subvenţii

Pentru familiile al căror venit net lunar se situează până la 600 de lei/lună, preţul de facturare va fi de 224,56 lei/Gcal, adică 60 % din preţul de producţie al gigacaloriei, iar subvenţia de 149,70 lei/Gcal, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încălzirea şi apa caldă menajeră, confirmate de către Asociaţia de Proprietari/chiriaşi ori de facture individuală.

Familiile care se încadrează între 601 şi 700 lei, vor avea un preţ de facturare de 261,98 lei/Gcal, adică 70 % din preţul de producţie al gigacaloriei, iar subvenţia este în acest caz de 112,28 lei/Gcal, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încălzirea şi apa caldă menajeră, confirmate de către Asociaţia de Proprietari/chiriaşi ori de factura individuală.

Pentru familiile cu un venit lunar net cuprins între 701 şi 800 lei, preţul de facturare va fi de 299,40 lei/Gcal, adică de 80 % din preţul de producţie al gigacaloriei, iar subvenţia de 74,86 lei/Gcal, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încălzirea şi apa caldă menajeră, confirmate de către Asociaţia de Proprietari/chiriaşi ori de factura individuală.

A patra categorie se referă la familiile al căror venit net lunar se situează între 801 şi 900 lei, în cazul cărora preţul de facturare va fi de 336,83 lei/Gcal, adică 90 % din preţul de producţie al gigacaloriei, iar subvenţia de 37,43 lei/Gcal, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încălzirea şi apa caldă menajeră, confirmate de către Asociaţia de Proprietari/chiriaşi ori de factura individuală.

Ultima categorie este cea a familiilor cu un venit net lunar peste 901 lei în cazul cărora preţul de facturare va fi de 374,26 lei/Gcal.

Mai multe - Brăila

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite