FOTO Rex, mândria Poliţiei Române. Cu două cazuri de crimă rezolvate la activ, ia urma atât de eficient, încât a ajuns spaima infractorilor din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex, spaima infractorilor    FOTO Florentin Coman
Rex, spaima infractorilor    FOTO Florentin Coman

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila se poate mândri cu unul dintre cei mai buni câini de urmă din ţară. Ciobănescul german Rex are aproape 6 ani şi ia atât de bine urma încât a ajuns să fie spaima infractorilor din judeţul Brăila. Are până acum la activ două cazuri de crimă rezolvate în timp record, precum şi nenumărate cazuri de furt.

Instructorul care îl are în grijă pe Rex, agentul şef adjunct Marian Hârjoghe, este foarte mândru de performanţele câinelui, mai ales că el a fost cel care a cerut permisunea să se pună la montă doi câini de patrulare din dotarea inspectoratului.

„Le-am observat perfomanţele şi am fost sigur că or să aibă urmaşi de calitate. În mod normal, câinii din teritoriu nu sunt lăsaţi la montă, de acest lucru ocupându-se Centrul Chinologic de la Sibiu. În cazul de faţă s-a făcut o excepţie, iar rezultatele au fost foarte bune. Unul dintre puii lor, Rex, este cel mai performant câine de urmă pe care l-a avut Poliţia Brăila până acum. Mai are doi fraţi care de asemenea au rezultate bune, unul este câine de patrulare la IPJ Brăila, iar celălalt câine de urmă la Poliţia Însurăţei”, ne-a spus Marian Hârjoghe.

Student” de elită

Rex a excelat încă de la vârsta de 9 luni, când a făcut cursul de dresaj la Centrul Chinologic Sibiu. A absolvit cursul cu note de 9 şi 10, obţinând punctaj maxim la specializarea „prelucrare urmă miros uman”.

„Întors de la cursuri, în prima lui misiune, a mers pe urmele unui hoţ din locuinţe, din comuna Movila Miresii, şi, după ce a mirosit locul pe unde hoţul a sărit gardul, a căutat vreo 300 de metri, a ajuns pe o altă uliţă şi s-a oprit în faţa casei autorului. Investigaţiile ulterioare ale poliţiştilor au stabilit că pista urmată de el a fost una bună", povesteşte inspector principal Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Cele mai grele şi complexe cazuri rezolvate cu ajutorul lui Rex au fost două crime, una petrecută în vara anului 2011, în localitatea brăileană Silistraru, iar cea de-a doua în luna februarie a acestui an, în comuna Gradiştea.

În primul caz de crimă, câinele a luat urma de la locul oribilei fapte, a mers câteva sute de metri şi s-a oprit într-un cafe-bar din localitate. De aici poliţiştii au recuperat telefonul mobil al victimei, dat de autor unui consătean, în schimbul unor băuturi alcoolice. Din acel moment, criminalul a fost descoperit rapid. Era vorba despre Costel Mircea, zis "Porcu", de 43 de ani, care violase şi omorâse victima. Chinuit de remuşcări sau poate doar din laşitate, ca să nu îşi înfrunte pedeapsa dată de tribunal, acesta s-a sinucis.

Crimei recente de la Gradiştea i-a căzut victimă patroana unui magazin din localitate. Femeia a fost ucisă noaptea, în timp ce se îndrepta spre casă, de patru tineri romi din localitate care au crezut că are asupra ei mulţi bani. Nu avea decât 100 de lei, bani pentru care a plătit cu viaţa.

„În acest caz, Rex, ajuns lângă gardul din care agresorii rupseseră scândura folosită ca armă a crimei, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o altă stradă şi a dat semne de nelinişte şi agitaţie în dreptul porţii imobilului unor localnici. Urmărind şi această pistă indicată de Rex, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila i-au identificat şi reţinut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiau în acel imobil", a relatat insp. principal Jenel Şogor. Cei patru romi acuzaţi de omor, Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Baboi Radu, Mocanu Valentin Ciprian, au ajuns în spatele gratiilor şi riscă ani grei de închisoare.

Legătura indestructibilă dintre instructor şi câine

Poliţistul instructor Marian Hârjoghe spune că îl cunoaşte pe Rex ca şi pe un copil, îi ştie toate mişcările, felul în care îşi ciuleşte urechile, toate smuciturile lesei, scâncetele de bucurie sau nerăbdare, ori agitaţia plină de satisfacţie a misiunii împlinite. Ca orice câine dresat la Centrul Chinologic Sibiu, Rex se exprimă într-un anumit mod când descoperă ceea ce caută, iar instructorul este cel care îi înţelege cel mai bine semnalele.

Ajuns aproape la vârsta de 6 ani, Rex începe să se apropie de sfârşitul carierei. Instructorul său preconizează că ar mai putea fi în maxim de formă circa 3 ani. Agentul şef adjunct face tot posibilul să îşi protejeze câinele. Pe lângă îngrijirea specială pe care i-o acordă zi de zi, instructorul evită să îl pună la treabă atunci când condiţiile atmosferice sunt neprielnice.

„Nu merg cu el la evenimente dacă afară sunt temperaturi sub minus 10 grade sau peste 30 de grade Celsius. I s-ar usca nările şi, pe lângă faptul că nu ar fi eficient, ar suferi fizic, ceea ce nu pot să accept”, mai spune poliţistul pentru care Rex este cel mai bun prieten.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite