FOTO Provocarea colosal─â a pictorului de icoane plecat s─â fac─â turul Europei pe biciclet─â: ÔÇ×C├ónd te dumire┼čti ce-┼úi trebuie cu adev─ârat devine foarte simpluÔÇť

0
0
Iulian Mircea pelerinul care face turul Europei pe două roţi FOTO Colecţia personală
Iulian Mircea, pe bicicleta lui credincioas─â FOTO Arhiva personal─â

Br─âileanul Iulian Mircea face turul Europei pe biciclet─â ┼či consider─â c─â proiectul lui de a ajunge, pedal├ónd peste 25.000 de kilometri, ├«n 33 de ┼ú─âri europene este, dincolo de provocarea fizic─â, o adev─ârat─â c─âl─âtorie ini┼úiatic─â.

Br─âileanul Iulian Mircea (29 de ani) era ├«n copil─ârie, dup─â cum chiar el m─ârturise┼čte, un b─âiat foarte timid, introvertit, care fugea de interac┼úiunea social─â. Poate tocmai de aceea s-a ┼či refugiat ├«n art─â ÔÇô mai exact, ├«n pictur─â ÔÇô, din care ┼či-a f─âcut apoi o meserie, av├ónd ├«n vedere c─â a absolvit at├ót un liceu, c├ót ┼či o facultate de profil.

GALERIE FOTO

Ast─âzi, Iulian este un adev─ârat ÔÇ×tonomatÔÇť de pove┼čti ┼či un ÔÇ×pachetÔÇť de entuziasm, iar pentru acest─â transformare trebuie s─â-i mul┼úumeasc─â, cumva surprinz─âtor, unei biciclete. C─âci lucrurile au ├«nceput s─â se schimbe radical ├«n via┼úa lui acum vreo zece ani, c├ónd ┼či-a luat prima biciclet─â serioas─â ┼či a p─âtruns, pu┼úin c├óte pu┼úin, ├«n lumea fascinant─â ┼či interactiv─â ÔÇô mult mai interactiv─â dec├ót s-ar putea crede la o prim─â vedere ÔÇô a bikerilor.

Prima provocare: turul României pe bicicletă

O vreme a r─âmas ├«n zona turelor de c├óteva ore, maximum de o zi, prin jurul Br─âilei sau ├«n mun┼úii M─âcinului. Fie cu prietenii, fie cu cei doi fra┼úi mai mari, care ┼či ei au c─âzut ├«n patima c─âl─âtoriilor pe dou─â ro┼úi. Prin 2013, ┼či-a dat seama c─â pedalatul a devenit pentru el un stil de via┼ú─â.┬á

Prima decizie cu adev─ârat curajoas─â ├«n acest sens avea s─â o ia ├«n vara lui 2014, c├ónd a hot─âr├ót, ├«mpreun─â cu un prieten, s─â mearg─â din Br─âila p├ón─â ├«n Maramure┼č, parcurg├ónd 1.150 de kilometri ├«n dou─â s─âpt─âm├óni.┬á

ÔÇ×Nu pot spune c─â a fost foarte u┼čor, c─âci, deodat─â, casa mea se mutase pe dou─â ro┼úi. Trebuia s─â-mi car cortul, hainele, ustensilele de g─âtit, apa ┼či multe altele. ┼×i nu doar pentru o zi, ci pentru mai multe, ceea ce pentru unii ar putea p─ârea cam stresant. V─â spun eu: nu e! Dup─â ce te dumire┼čti ce-┼úi trebuie cu adev─ârat ├«n c─âl─âtorie, devine foarte simpluÔÇť, spune Iulian.

M─ârturise┼čte c─â atunci i s-a deschis cu adev─ârat apetitul pentru cicloturism de anvergur─â c─âci. Din acel moment, ├«n fiecare an, a f─âcut c├óte ÔÇ×o tur─â mareÔÇť, de m─âcar dou─â s─âpt─âm├óni, pe biciclet─â, ├«n diverse regiuni ale ┼ú─ârii. Ba chiar a ajuns ca ├«n 2015 s─â str─âbat─â astfel ├«ntreaga Rom├ónie, parcurg├ónd fix 2.948 de kilometri ├«n 31 de zile.┬á

Traseul nu a fost deloc u┼čor, c─âci a trebuit s─â urce cu bicicleta ┼či cu tot calabal├ócul de pe ea (care c├ónt─âre┼čte vreo 50 de kilograme) ├«n locuri ├«n care ┼či cu ma┼čina e greu: Pasul Tihu┼úa (care ajunge p├ón─â la 1.201 metri altitudine),┬áTransRar─âu (1.470 metri) ┼či Transf─âg─âr─â┼čan (2.145 metri).

Cum a devenit Iulian cicloturist european

Ideea de a ├«nconjura b─âtr├ónul continent pe biciclet─â i-a venit dup─â finalizarea turului Rom├óniei. S-a preg─âtit pentru turul Europei nu mai pu┼úin de patru ani. C─âci, dup─â cum m─ârturise┼čte br─âileanul, pentru o astfel de aventur─â extraordinar─â nu-┼úi ajung doar voin┼ú─â, biciclet─â ┼či picioare, ci trebuie, mai ales, s─â studiezi foarte atent traseul, provoc─ârile lui culturale, geografice, meteorologice ┼či multe alte am─ânunte care pot p─ârea neimportante pentru turi┼čtii obi┼čnui┼úi.

Iulian Mircea pelerinul care face turul Europei pe două roţi FOTO Colecţia personală

ÔÇ×Acest traseu ├«mi va testa cu adev─ârat limitele, av├ónd ├«n vedere provoc─ârile pe care le voi avea de ├«nfruntat. Voi avea parte de condi┼úii meteo nefavorabile, mai ales c─â iarna m─â prinde pe drum. De asemenea, animalele s─âlbatice ├«mi pot da de furc─â atunci c├ónd voi p─âtrunde prin rezerva┼úii naturale. Pot fi probleme fizice sau mecanice. ├Äns─â cicloturismul trebuie s─â fie un mod de via┼ú─â, iar ideea de aventur─â este nelipsit─â din acest context. Nu vreau s─â privesc acest tur ca pe o alergare continu─â dup─â un num─âr de kilometri, ci dup─â un num─âr de experien┼úeÔÇť, spune br─âileanul.

Dincolo de iminentele pericole, trebuie spus c─â traseul ales de Iulian Mircea are o lungime de peste 25.000 de kilometri ┼či c─â va trece prin 33 de ┼ú─âri. Plecat ├«n august din Br─âila, dup─â patru luni el a parcurs deja zece ┼ú─âri: Bulgaria, Turcia, Grecia, Albania, Muntenegru, Croa┼úia, Bosnia ┼či Her┼úegovina, Slovenia, Italia ┼či Vatican.

Tras pe dreapta de dureri ┼či de motive financiare

A pedalat p├ón─â acum peste 7.000 de kilometri, ├«ns─â este de p─ârere c─â nu va putea men┼úine ritmul ÔÇô acum, de pild─â, a luat temporar o pauz─â de la tur mai ales din motive financiare, dar ┼či fizice: a sim┼úit dureri persistente la un genunchi. Estimeaz─â c─â va reu┼či s─â ajung─â din nou ├«n Rom├ónia prin vara lui 2021, dup─â 21-22 de luni de c─âl─âtorie.

ÔÇ×Voi mai face opriri, pentru c─â nu am ├«ncotro. Chiar acum mi-am g─âsit de lucru ├«ntr-un restaurant din apropiere de Roma. Voi r─âm├óne o perioad─â s─â str├óng ceva bani, iar imediat ce vremea ├«mi va permite, la prim─âvar─â, voi porni din nou la drumÔÇť, spune br─âileanul.

ÔÇ×Tot ceea ce-mi trebuie este la purt─âtor!ÔÇť

Nu are sponsori ├«n aventura lui. De altfel, m─ârturise┼čte c─â posibilii sponsori s-au uitat ciudat la el c├ónd le-a povestit ce are de g├ónd. Bugetul este limitat, a┼ča c─â ┼či-a luat ├«n bagaj cortul ┼či c├óteva ustensile de buc─ât─ârie pentru a-┼či prepara m├óncarea. ÔÇ×Tot ceea ce ├«mi trebuie este la purt─âtor!ÔÇť, ├«┼či rezum─â el prezentarea ÔÇ×harna┼čamentuluiÔÇť. ├Äi place s─â ├«nnopteze ├«n mijlocul naturii, ├«ns─â, de cele mai multe ori, s-au g─âsit oameni dispu┼či s─â-l g─âzduiasc─â ┼či cu care s─â stea la pove┼čti.

ÔÇ×C├ó┼čtigul suprem din aceast─â situa┼úie este interac┼úiunea, fiind cea mai simpl─â cale de a afla ceva informa┼úii despre ┼úara pe care o str─âba┼úi. Din fericire, am primit un┬áfeedback pozitiv ┼či din partea rom├ónilor interesa┼úi de un astfel de proiect, care au r─âspuns cu un ajutor at├ót din ┼úar─â, dar ┼či atunci c├ónd i-am ├«nt├ólnit ├«n drumul meuÔÇť, poveste┼čte br─âileanul.

Iulian spune ┼či c─â a fost nevoit s─â foloseasc─â foarte rar cortul, precum ┼či c─â l-au ajutat foarte mult dou─â platforme online care pot fi folosite pentru a cere cazare sau pentru a oferi cazare f─âr─â a pretinde o sum─â de bani.

Dou─â pasiuni aparent contrare

Spiritul aventuros al lui Iulian Mircea este ├«ntr-o complet─â opozi┼úie cu meseria lui. De fapt, br─âileanul este, ├«n ora┼čul lui de ba┼čtin─â, pictor de icoane. N-a renun┼úat la asta nici m─âcar acum, ├«n turul Europei pe biciclet─â. Atunci c├ónd timpul ├«i permite, se a┼čaz─â la pictat, iar lucr─ârile le expediaz─â ├«n ┼úar─â prin po┼čt─â.

Poveste┼čte c─â ├«i place s─â cread─â c─â ├«ntre meseria lui de pictor iconar ┼či c─âl─âtoria ini┼úiatic─â ├«n care a pornit ar fi o leg─âtur─â ce trece neap─ârat prin zona credin┼úei: ÔÇ×Cre┼čtinii au fost mereu ├«nclina┼úi spre pelerinaje importante, prin care s─â-┼či arate caracterul, credin┼úa, t─âria. Nu uita┼úi c─â una dintre cele mai grele c─âl─âtorii din lume este El Camino, care presupune parcurgerea a peste 900 de kilometri, pe jos, din Fran┼úa, de la Saint-Jean┬áPied de Port, peste Pirinei, apoi prin nordul Spaniei, p├ón─â la Santiago de Compostela,
la moa┼čtele Sf├óntului IacobÔÇť.

Iulian Mircea pelerinul care face turul Europei pe două roţi FOTO Colecţia personală

├Än final, t├ón─ârul br─âilean m─ârturise┼čte c─â, indiferent dac─â va reu┼či sau nu s─â-┼či duc─â turul la bun sf├ór┼čit, cicloturismul va r─âm├óne pentru tot restul┬ávie┼úii o pasiune de c─âp─ât├ói. ÔÇ×Fiecare moment petrecut pe biciclet─â sau ├«n apropierea ei, ├«n turele lungi, este o poveste despre libertate, despre cunoa┼čtere, despre ├«ncredere, despre oameni, despre via┼ú─âÔÇť, spune Iulian Mircea.┬á

Vrea să pună România pe harta cicloturismului

Iulian ┼či-a stabilit parcursul animat de g├ónduri nobile: s─â promoveze cicloturismul european, dar ┼či ora┼čul s─âu natal ┼či, implicit, Rom├ónia. Traseul se suprapune cu o parte a rutelor de ciclism EuroVelo, o re┼úea format─â din 15 rute de ciclism ├«n diferite stadii de dezvoltare ┼či care str─âbat 40 de ┼ú─âri din Europa.

Cea mai popular─â este ruta EuroVelo 6 (sau AtlanticÔÇôMarea Neagr─â, care trece, teoretic, ┼či prin Rom├ónia ┼či Br─âila. Acest traseu atrage, an de an, foarte mul┼úi cicloturi┼čti din Europa de Vest, ├«ns─â ace┼čtia nu-┼či continu─â drumul ┼či pe teritoriul Rom├ónei.

Iulian Mircea pelerinul care face turul Europei pe două roţi FOTO Colecţia personală

Motivul este simplu: por┼úiunea noastr─â din rut─â┬á ÔÇô care ├«ncepe de la Por┼úile de Fier, apoi urmeaz─â malul st├óng al Dun─ârii, tranzit├ónd ora┼čele Drobeta-Turnu Severin, Calafat,┬á Bechet, D─âbuleni, Corabia, Turnu M─âgurele, Zimnicea, Giurgiu, Olteni┼úa, C─âl─âra┼či, Cernavod─â, H├ór┼čova, M─âcin, Br─âila, Gala┼úi, Isaccea, Tulcea ┼či Constan┼úa ÔÇô este doar pe h├órtie.

Este o oportunitate extraordinar─â de a atrage turi┼čti ┼či venituri, dup─â cum arat─â un recent studiu al Comisiei Europene, ├«n care se estimeaz─â c─â, anual, turismul pe biciclet─â genereaz─â venituri de circa de 44 de miliarde de euro. Iar Rom├ónia este ca inexistent─â ├«n aceast─â afacere.

V─â mai recomand─âm ┼či:

Autoarea celebrei piese ÔÇ×Galben─â gutuieÔÇť: ÔÇ×Adrian P─âunescu s-a ├«ntors c─âtre mine, mi-a z├ómbit ┼či a zis: ┬źBravo, Nicu┼úa!┬╗ÔÇť

Rom├ónul care vrea s─â parcurg─â cu bicicleta 1.000 de kilometri ├«n 48 de ore: ÔÇ×M─â g├óndesc la lupta eroic─â purtat─â de copiii n─âscu┼úi prematurÔÇť

Povestea fenomenal─â a maicii care a studiat psihologia ca s─â fie mam─â pentru 126 de copii. ÔÇ×Este o fiin┼ú─â care a salvat o gr─âmad─â de vie┼úiÔÇť┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite