FOTO: Drumul mieilor ce vor fi sacrificaţi de Paşte, la Brăila, este lung, anevoios şi plin de "scaieţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
20 de lei kilogramul de carne de miel. FOTO: N.Butnaru
20 de lei kilogramul de carne de miel. FOTO: N.Butnaru

Ciobanii din Brăila spun că nu-şi permit să ridice preţurile fiindcă nu vor să rămână cu mieii în bătătură. La Brăila, preţul mieilor a rămas la fel ca anul trecut: 10 lei kilogramul, în viu, “cu blană”, cum spun oierii, 20 de lei, mielul în carcasă şi 25 de lei kilogramul de pulpă.

Puterea de cumpărare a brăilenilor a scăzut, mieii sunt mari fiindcă Paştele e tâziu în acest an, iar preţurile se menţin la nivelul anului 2012, chiar şi 2011.

Puţinii crescători de animale din judeţul Brăila, vreo două sute declaraţi, au în acest an posibilitatea de a aduce miei gata tăiaţi în halele din pieţele municipiului şi în Oborul de pe Râmnicu Sărat, dar şi miei vii, pe care să-i taie în boxe special amenajate în spatele pieţelor.

miei buzau
“Am amenajat déjà trei spaţii pentru sacrificarea mieilor. În Obor va fi cel mai mare spaţiu. Acolo va fi şi medic veterinar care să verifice starea de sănătate a mielului, iar oamenii pot veni să aleagă şi chiar să negocieze direct cu producătorii. Deocamdată, nu sunt prea mulţi ciobani care solicit spaţii de sacrificare, cei mai mulţi preferă să vină cu mieii gata tăiaţi în hale”, ne-a declarat Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila.
miei braila

Mihai Niţă, din comuna Salcia Tudor, unul dintre crescătorii de animale care a luptat din greu şi a obţinut certificarea de producător tradiţional, având voie acum să vândă brânză de Gulianca, oriunde în Uniunea Europeană,  spune că va duce la piaţă vreo 20-30 de miei, însă o va face abia pe 3 mai.

În ultima zi

“Oile au fost vrednice anul acesta, dar mi-au făcut cam mulţi berbecuţi. Vreo 20, dacă nu chiar 30 dintre cei fătaţi acum în iarnă voi duce la târg de Sfintele Paşti, că şi aşa sunt cam mari. Până atunci, pe 3 mai, o să crească mai mult, astfel ca un miel să aibă măcar 15-18 kilograme curat, cum se spune”, ne-a declarat Mihai Niţă. (foto)
miei braila

Problema este că, în acest an, cumpărătorii nu se prea înghesuie să cumpere miei pentru Paşte, motiv pentru care nici preţurile nu au crescut faţă de anul trecut.

“Dintr-o pensie de 500 de lei nu-mi permit să cumpăr carne de miel, chiar dacă e la preţul de anul trecut. Cumpăr un pui şi fac şi Paştele ăsta şi gata, n-o să mor”, ne-a spus Maria Ciochină, 65 de ani, pensionară.

Criza se resimte şi în pieţele din Brăila: din şase hale destinate vânzării cărnii de miel, abia dacă erau, ieri, patru ocupate. Comercianţii se lasă aşteptaţi tocmai fiindcă nu vor să plătească taxe pentru câteva zile, dar să nu reuşească să vândă nici zece miei pe zi. 

„Nu rentează!”

„Dacă nu vinzi măcar 20 de miei pe zi nu rentează să închirizi stand în hală. Noi vindem direct de la producător, în viu, cu 9- 10 lei, iar la piaţă carnea ajunge de la 18 la 20-25 de lei, în funcţie de cantitatea pe care o cumpără omul. Şi apoi, noi ne lăsăm pe ultimele zile, fiindcă şi cumpărătorul face la fel. Vine şi ia numai de miros. Nu mai este ce era cândva în pieţele din Brăila”, ne-a spus şi Nicu Niţă, producător din Unirea. (foto)
miei braila

Iniţial, carnea de miel se vindea în Piaţa Mare la măcelării cu 20 de lei kilogramul, însă în ajun de Paşte ar putea ajunge şi la 17 lei kilogramul de pulpă.

„Nu este deloc rentabil să te întoci cu marfa de la târg. Dar nici să o dai pe degeaba nu se poate, că nu ne scoatem nici investiţia”, ne-a mai explicat Nicu Niţă.
Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite