FOTO Catedrala cu cinci clopote mari acţionate electric şi cu adăpost antiaerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de sus a catedralei. FOTO: ADEVĂRUL
Imagine de sus a catedralei. FOTO: ADEVĂRUL

Lăcaşul sfânt construit cu aproape două milioane de lei este simbolul oraşului, după 23 de ani de la începerea construcţiei. În aprilie 1990, Î. P.S. Casian Crăciun a sfinţit locul pe care avea să se înalţe „catedrala numărul unu între toate bisericile ridicate după 1989”. 40.000 de oameni au asistat atunci la eveniment.

Din punct de vedere cronologic, este considerată a treia catedrală a Brăilei, după „Sfinţii Apostoli” şi „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” din Bariera Călăraşilor este mândria brăilenilor. Ridicată după un proiect al firmei „Prodomus”, biserica are o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 50 de metri la turla mare. 

catedrala

Edificiul, care este acoperit cu tablă de cupru şi înzestrat cu cinci clopote acţionate electric, domină zona de miazăzi a oraşului. Ridicată imediat după evenimentele din decembrie ’89, i se mai spune şi „Catedrala Libertăţii”.

catedrala
„Catedrala cu hramul «Naşterea Domnului» este catedrala cu numărul unu între toate bisericile ridicate în România după 1989”, a spus Î.P.S. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
catedrala

Este aşezată într-o intersecţie de peste 10.000 de metri pătraţi, are capelă la subsol şi o cantină în care se hrănesc, 70 de nevoiaşi. 

 „Deşi m-am mutat din zonă, sunt nelipsită, în fiecare sărbătoare, de la slujbe. Chiar dacă la interior nu e terminată, e o biserică extraordinară, care te copleşeşte”, a spus şi Irina P., de 38 de ani, de pe Şos. Buzăului.

catedrala

În conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern, subsolul este prevăzut să funcţioneze şi ca adăpost antiaerian. 

catedrala

Nici nu se putea altfel, de vreme ce structura este realizată din beton armat tip „monolit”, îmbrăcată la interior cu zidărie de cărămidă „plină”. 

„Vin în fiecare duminică tocmai de pe strada Gării, unde locuiesc, ca să particip la slujbe. Este o biserică impunătoare, sper că vom apuca momentul în care va fi terminată pictura la interior şi va fi sfinţită”, ne-a spus Mircea Popa, un pensionar de 55 de ani, care asista, duminică, la Sfânta Liturghie.
 
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite