Exclusiv: Zăcământ de gaze naturale, descoperit în judeţul Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Mircea Vodă (medalion) abia aşteaptă ca islazul comunei să devină zonă de extracţie a gazelor naturale
Primarul din Mircea Vodă (medalion) abia aşteaptă ca islazul comunei să devină zonă de extracţie a gazelor naturale

În primăvară va începe exploatarea pungilor de gaz găsite, acum o lună, în zona comunelor Mircea Vodă şi VişaniForările făcute de SNGN Romgaz Târgu Mureş au dus la descoperirea unui uriaş zăcământ de gaze naturale în vestul judeţului, zăcământ a cărui exploatare va începe în primăvara anului 2011.

Este vorba despre rezerve unice care vor fi marcate în scurt timp. Această activitate se va face în paralel cu extracţia.

De la anul, vor începe lucrările conexe, pentru că mai întâi va trebui realizat terminalul de conducte în zonă, la care vor fi legate punctele de extracţie.

"Adevărul de Seară" este pe locul 1 în preferinţele brăilenilor care citesc presa pe internet

Gaz natural românesc

„Pot să vă spun este că gazul găsit este tipic românesc, adică are un grad foarte înalt de puritate, 97 la sută, şi urmează ca în cel mult doi ani de zile să ştim cu exactitate valoarea totată a zăcământului", ne-a declarat telefonic inginerul şef Valentin Petrescu, cel care a condus lucrările în judeţ de SNGN Romgaz Târgu Mureş.

Primarii din comunele Mircea Vodă şi Vişani, pe teritoriul cărora se află uriaşul zăcământ, abia aşteaptă demararea operaţiunilor de extracţie. Până acum, au fost efectuate doar forări de prospecţie care au determinat capacitatea zăcământului, precum şi zonele cele mai bune de amplasare a sondelor de extracţie, urmând ca începând cu primăvara lui 2011 să înceapă activitatea.

Nu aduce anul ce aduce gazul

Alexandru Moşescu primarul comunei Mircea Vodă abia aşteaptă să înceapă lucrările în primăvară

„Cei care au efectuat forările spun că stăm efectiv pe o pungă de gaz metan de cea mai bună calitate. Din punctul nostru de vedere, abia aşteptăm demararea activităţilor pentru că în felul acesta întreaga zonă se va ridica din punct de vedere economic. Avem în comună mulţi sondori care lucrează la Ianca şi Oprişeneşti şi care acum vor putea lucra lângă casă", ne-a declarat Alexandru Moşescu, primarul comunei Mircea Vodă.

Activitatea de extragere a gazului natural va aduce, pe lângă un spor considerabil la bugetele celor două comune, şi o serie de alte avantaje.

Unul ar fi, desigur, alimentarea cu gaze a locuinţelor şi obiectivelor economice din zonă. Dar până atunci, un alt avantaj vine pentru locuitorii din comuna Vişani.

„Podul peste râul Buzău este aproape gata şi, împreună cu Primăria Mircea Vodă, am întreprins demersurile pentru amenajarea unui nou drum comunal între cele două localităţi, drum necesar vehiculelor care vor aduce în zonă utilajele de forat şi conductele necesare staţiei de transport. Locuitorii noştri vor putea scurta cu mai bine de 28 de kilometri drumul spre Brăila", ne-a declarat Marian Butiseacă, contabilul primăriei Vişani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite