Dunărea a început să scadă la Brăila, iar prognozele sunt optimiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Dunărea a început să scadă pe sectorul brăilean, iar hidrologii dau asigurări că, până pe 10 iunie, fluviul va ajunge sub cota de atenţie, de 560 centimetri. Miercuri, la mira Brăila s-a înregistrat o cotă de 638 cm, cu 4 cm mai mică decât în ziua precedentă.

Deocamdată, însă, pericolul de inundaţii nu este depăşit, iar digurile trebuie supravegheate cu aceeaşi atenţia ca şi până acum. "Abia după ce fluviul o să scadă sub cota de atenţie se va putea spune că pericolul a trecut. Până atunci va trebui să monitorizăm cu aceeaşi atenţie digurile, deoarece pe fondul scăderii de nivel se pot accentua fenomenele deja existente, precum infiltraţiile şi grifoanele", a explicat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.

Sectoarele de dig brăilene încă se află în faza a treia de apărare, cu apa ajunsă până la trei sferturi din întâlţimea taluzului. În mai multe zone au apărut infiltraţii, pe care angajaţii SGA le-au contracarat cu material geotextil şi fascine de nuiele aplicate pe corpul digului. Grifoanele - acele izvoare apărute pe sub corpul digului - s-au manifestat cu precădere în partea de sud a Insulei Mari şi au fost neutralizate prin aplicarea de tuburi de beton la locul de izvorâre, pentru egalizarea presiunii de o parte şi de alta a digului.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite