Cum a ajuns în beciurile Securității celebra trupă Azur: „La radio spuneau că suntem mai iubiți decât Ceaușescu” VIDEO

0
Publicat:

„La radio Europa Liberă se spunea că trupa Azur este mai iubită decât Ceaușescu și lucrul ăsta a tras un semnal de alarmă șefilor din județul nostru”, spune, într-un interviu, Nelu Vlad, fondatorul celebrei trupe.

Formaţia Azur FOTO Nelu Vlad
Formaţia Azur FOTO Nelu Vlad

Trupa brăileană „Azur” continuă să fie una dintre cele mai iubite de către români, însă puțini știu cum regimul comunist a încercat să-i pună beţe în roate. Printre șlagărele formaţiei Azur amintim: „Mona“, „În staţie la Lizeanu”, „Regina nopţii“, „La o masă“, „Pe nisipul de la mare“, „Şatra“, „Lanţul de iubire“. 

„La radio Europa Liberă spuneau că trupa Azur este mai iubită decât Ceaușescu și lucrul asta a tras un semnal de alarmă șefilor din județul nostru.  Ne controlau casa de două-trei ori pe an. Ajunseseră copiii să mă întrebe dacă sunt hoţ”, a povestit Nelu Vlad, într-un interviu pentru Adevărul. 

Un alt episod traumatizant a fost atunci când membrii trupei Azur au fost ridicați de acasă și duși în arestul Poliției. Acolo au stat timp de 12 ore.

„Voiau să afle fenomenul prin care s-au distribuit casetele în Romania, cum a ajuns Azur să fie cunoscută în toată România într-o lună de zile. Bine, ei căutau motiv să ne facă nouă dosar penal. Ne-au dat drumul, după care ne-au exclus din ansamblul în care eram angajați ca artiști și ne-au trimis pe șantier”, povestește  Nelu Vlad într-un interviu realizat de Lizeta Oprea. 

Fondatorul celebrei trupe mai povestește că el, spre exemplu, a fost fierar betonist timp de patru luni, întrucât comuniștii voiau să vadă cum muncesc cântăreții cu lopata și cu mistria.

„Noi nu am muncit deloc pentru că oamenii ne iubeau atât de mult încât, atunci când venea controlul, spuneau: <Nu trebuie să vedeți unde i-am băgat, sunt vai de mama lor>. Iar la orele 13.00 trebuia să fim la cantina în care mâncau muncitorii să ținem concert. Ne-am considerat foarte umiliți atunci, dar am trecut peste”, susține Nelu Vlad în același interviu pentru „Adevărul”

Azur activează în industria muzicală din România de peste 45 de ani. Formaţia a fost fondată de Nelu Vlad în 1977, iar de atunci şi până acum secretul longevităţii acesteia este unul singur: organizarea asemeni unei societăţi, în frunte cu un lider.

Celebra trupă Azur a lansat, pe 18 martie 2022, alături de casa de discuri Roton Music, albumul „Best of“, care înglobează esenţa acestei formaţii şi a activităţii sale care s-a întins pe durata a 45 de ani.

Pentru album au fost alese 42 de piese, majoritatea melodii de petrecere consacrate. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite