Autobuz electric care a luat foc, stropit cu apă toată noaptea, la Brăila. Misiune în premieră pentru pompieri

0
Publicat:

Pompierii brăileni au avut parte de o misiune neobișnuită. Toată noaptea au stropit cu apă un autobuz electric care a luat foc. A fost pentru prima dată când un autovehicul electric a luat foc la Brăila, iar misiunea a ținut aproape 14 ore.

Un autobuz electric a luat foc, la Brăila FOTO: ISU Brăila
Un autobuz electric a luat foc, la Brăila FOTO: ISU Brăila

Incidentul s-a produs marți, 19 septembrie 2023, la ora 18.00, pe unul dintre traseele transportatorului public din orașul Brăila.

Un autobuz electric, recent achiziționat de Primăria Brăila, a luat foc în timp ce se afla la capăt de linie. În interior nu se aflau pasageri, iar șoferul a reușit să coboare.

La fața locului au fost chemați pompierii care au constatat că a luat foc partea autobuzului în care se află acumulatorii.

Ei au mai stabilit că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit al instalației electrice. De asemenea, pompierii au utilizat o cameră cu termoviziune pentru a afla dacă mai sunt și alte focare.

„La incendiu s-a acționat cu o cameră cu termoviziune pentru detectarea unor alte posibile focare. Cele două autospeciale vor rămâne la locul intervenției pentru răcirea bateriilor de acumulatori. Echipajele vor asigura zona și răcirea bateriilor, prin rotație, până la 20.09.2023/08:00. Se va reevalua situația și se vor stabili noi măsuri pentru finalizarea intervenției”, au anunțat, marți seara, reprezentanții ISU Brăila.

Misiunea pompierilor brăileni s-a terminat miercuri dimineață, 20 septembrie 2023, atunci când autobuzul a fost preluat de angajații companiei municipale pentru a fi dus la garaj. Probabil, mașina trebuie înlocuită pe cheltuiala producătorului.

Pompierii au făcut noapte albă

Intervenția pompierilor a ținut aproximativ 14 ore, deoarece procedura în cazul unor incendii ale mașinilor electrice presupune inundarea zonei cu acumulatori pentru multe ore. În caz contrar, incendiul poate să reapară.

Pentru astfel de situații, există echipamente speciale, însă pompierii nu au în dotare așa ceva. În plus, astfel de echipamente sunt foarte rare în România și nu există în partea de sud est a țării.

„Există un container special pentru răcirea bateriei, în care se scufundă respectiva mașină, se inundă cu apă. Nu avem nici noi, nici județele limitrofe. Undeva prin vest, pe la Arad, Cluj, acolo există astfel de container. În lipsa acestui container, autobuzul a fost răcit permanent, a fost inundată cu apă partea de acumulatori. Din acest motiv au stat pompierii până dimineață, au fost două echipaje care s-au schimbat la patru ore, a trebuit supravegheat, exista riscul să se reaprindă. Este primul incendiu de autovehicul electric la Brăila. Pe viitor, ar trebui achiziționate la nivel centralizat, toate inspectoratele ar trebui dotate cu aceste autospeciale deoarece sunt din ce în ce mai multe mașini electrice”, a declarat Ștefan Stoian, reprezentantul ISU Brăila.

Autobuzul a fost stropit cu apă și supravegheat de pompieri FOTO: ISU Brăila
Autobuzul a fost stropit cu apă și supravegheat de pompieri FOTO: ISU Brăila

Incendiul de la Brăila a reprezentat o premieră pentru pompierii brăileni. Situația este îngrijorătoare în condițiile în care parcul auto electric este din ce în ce mai mare și astfel de situații se pot repeta.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite