Municipalitatea din Brăila investeşte aproape 27 de milioane de euro în tramvaie şi autobuze electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilliul Local din Brăila a avizat accesarea unei finanţări europene nerambursabile pentru achiziţia a 11 autobuze electrice, la care se adaugă staţiile de încărcare aferente, plus 10 tramvaie noi, valoarea investiţiei depăşind 125 de milioane de lei.

Consilierii locali din Brăila au aprobat la sfârşitul săptămânii trecute un plan de modernizare a transportului local, ce include achiziţia a 11 autobuze electrice şi a staţiilor de încărcare aferente, la care se adaugă 10 tramvaie noi. Valoarea investiţiei este de 125,1 milioane de lei (aproape 27 de milioane de euro), cofinanţarea locală fiind de 2%.

Proiectul va fi realizat de municipalitatea din Brăila în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, cea mai mare parte a investiţiei, mai exact 95,2 milioane de lei, urmând să fie alocată pentru cumpărarea a 10 tramvaie noi, cu lungimea de 18 metri. Autobuzele electrice care vor fi achiziţionate au lungimea de 10 metri, ele urmând să vină la pachet cu trei staţii de încărcare rapidă şi 11 staţii de încărcare lentă.

Ministerul Dezvoltării Regionale va derula procedura de achiziţie a mijloacelor de transport prin programul operaţional regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4, obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Înainte de aprobarea investiţiei, au existat mai multe contre între consilierii PNL şi primarul Brăilei, Marian Dragomir. ”Acel amendament al PNL nu era fundamentat economic şi prevedea un cost de 20.000 euro pentru un autobuz electric care nu era sustenabil financiar. Pentru că vedeţi la cât se estimează de către minister costul de achiziţie al unui astfel de autobuz, iar asta în urma unor studii de piaţă, dar şi cu exemplul concret de la Cluj, unde s-au cumpărat autobuze electrice cu peste 500.000 euro bucata. Rezultă că în loc să grevăm bugetul municipiului cu 4,6 milioane lei, cum propusese un consilier PNL, iată că asigurând o cofinanţare la jumătate din acea sumă, noi cumpărăm 11 autobuze electrice noi de capacitate medie, 10 tramvaie noi, plus 14 staţii de încărcare”, a declarat edilul-şef.

Chiar şi aşa, vor fi probleme şi după achiziţia tramvaielor. Aleşii locali au ridicat problema căii de rulare a tramvaielor, care este extrem de deteriorată şi va determina defectarea rapidă a noilor mijloacelor de transport în comun. În replică, primarul Brăilei a dat asigurări că va fi refăcută calea de rulare a tramvaielor înainte ca noile achiziţii să fie puse în circulaţie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite