ASTĂZI: Lipovenii din Brăila sărbătoresc Crăciunul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An de an, în ziua de 7 ianuarie, când ceilalţi ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, 3.000 de lipoveni din cartierul Pisc - a doua mare comunitate din ţară, după cea din Tulcea - prăznuiesc Crăciunul, după vechiul calendar.

Lipovenii păstrează neatinse tradiţii moştenite de secole. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, ruşii lipoveni vin, dis-de-dimineaţă, la biserică, în ziua de Crăciun.

Mitropolia cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" este plină de credincioşi în ziua marii săărbători creştine.

A doua zi de Crăciun, lipovenii ţin Soborul Maicii Domnului şi participă la slujba Sf. Mare Mucenic Ştefan.

Mesele lipovenilor sunt pline de bucate, pregătite după obiceiurile strămoşeşti. Bunătăţile sunt binevenite, după săptămâni de post aspru, ţinut de către toţi credincioşii.

Credincioşi de Rit Vechi, lipovenii respectă vechiul Calendar Iulian, care este decalat faţă de cel actual, Gregorian, cu două săptămâni.

Cândva persecutaţi pentru credinţă, ruşii lipoveni au venit la Brăila în urmă cu trei secole. Bărbaţii poartă bărbi, iar femeile batic şi respectă cu sfinţenie sărbătorile şi posturile de peste an. În casele lipovenilor, icoanele şi cărţile sfinte sunt moştenite de la străbuni.

Mitroplia Ortodoxă de Rit Vechi din Brăila este centrul spiritual al lipovenilor din toată lumea. Aici, sunt hirotoniţi preoţi pentru bisericile de pe toate continentele.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite