Un sac de bani pe o punte putredă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puntea abia inaugurată la Tudora este în ruină, deşi ar fi trebuit să arate ca o bijuterie arhitectonică
Puntea abia inaugurată la Tudora este în ruină, deşi ar fi trebuit să arate ca o bijuterie arhitectonică

Construcţia din satul botoşănean Tudora, pentru care primăria locală a cheltuit 78.000 de lei, a fost închisă după doar 18 zile.

O punte construită în comuna botoşăneană Tudora, care face legătura între două zone foarte populate ale localităţii, peste afluentul Bahluiului, poate intra în istoria judeţului ca fiind obiectivul cu cea mai scurtă durată de viaţă: 18 zile. Atât a fost funcţională, după ce a fost tăiată panglica inaugurală de către oficialii localităţii.

Lucrare fără licitaţie

Lucrările la podul pietonal „La Sebiana", aşa cum a fost denumit obiectivul, au durat o săptămână. O mână de muncitori de la o firmă cu sediul în comuna Tudora au pornit la treabă după ce lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă, fără a avea studiu de fezabilitate sau geo-tehnic. N-au testat consistenţa solului, iar adâncimea fundaţiei n-a fost cea normală din punct de vedere tehnic.

„Denumirea punţii s-a pus după o familie din zonă, Sebiana, pentru a putea fi identificată în discuţii. Au pus pământ pe lângă piloni ca să economisească ciment. După 18 zile mi-a fost frică să mai trec pe puntea asta. La fel şi ceilalţi săteni. Uite, fierul s-a îndoit şi puntea se balansează", a spus Tudorel Sandu, un om de afaceri local.

Pentru construcţia punţii „La Sebiana" s-au cheltuit 78.000 de lei, sumă propusă de executivul Primăriei din Tudora şi votată de consilierii locali. După ce mândreţea de „pod pietonal" a fost gata, au venit specialiştii de la Facultatea ieşeană „Gheorghe Asachi" şi s-au crucit. „A venit profesorul Comisu şi a întrebat cine a făcut lucrarea asta şi a recomandat dărâmarea punţii pentru că este pericol de moarte pentru cine se încumetă să treacă. Oricând se poate distruge. Dacă vine o apă mare îl distruge total", a mai spus Tudorel Sandu.

Părerea specialistului de la Iaşi l-a îngrozit pe primarul localităţii care a făcut un nou proiect de hotărâre de CL prin care a propus alocarea sumei de 80.000 de lei pentru consolidare, de data aceasta pe baze tehnice. Mai mult decât s-a cheltuit la construcţia iniţială. Consilierii locali au refuzat însă propunerea edilului.

Intră pe botosani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite