Reputat psihiatru român, despre copiii luaţi de Barnevernet din sânul familiilor: „Este o traumă pentru cei mici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazurile familiilor de români din Norvegia lăsate fără copii de Protecţia Copilului au făcut înconjurul Europei. Un reputat psihiatru botoşănean spune că bătaia este interzisă în educaţia copiilor, dar în acelaşi timp arată că desprinderea celor mici de familie este o traumă mai mare. Specialistul spune că un copil luat din familie va avea probleme ca adult.

Cazul familiilor Bodnariu şi Nan, stabilite în Norvegia şi lăsate fără copii de Protecţia Copilului din ”ţara fiordurilor”, au făcut înconjurul Europei. Barnevernet, cum se numeşte instituţia de Protecţia a Copilului din Norvegia, a acţionat în baza unor sesizări şi suspiniciuni privind existenţa unor abuzuri la care au fost supuşi copii în respectivele familii. 

Prin intermediul mass-mediei, cele două familii au precizat că este vorba de un abuz, părinţii negând că şi-ar fi pus în pericol copii. În cazul familiei Bodnariu, exista suspiciunea că unii copii ar fi fost ”corectaţi” fizic de tatăl acestora. Printre copii luaţi din familia Bodnariu se afla şi un sugar. 

Mii de oameni au ieşit în stradă în semn de solidaritate pentru familia Bodnariu cerând statului norvegian să le dea copii înapoi. Reputatul psihiatru botoşănean, Nicolae Vlad, autor a numeroase lucrări de specialitate, doctor în medicină dar şi membru al Societăţii Internaţionale pentru Studiul Tulbrurărilor de Personalitate, spune că luarea copiilor din sânul familiei este o traumă majoră care poate avea efecte în dezvoltarea acestora. Medicul botoşănean spune că, în acest caz, preluarea copiilor de către Protecţia Copilului este o soluţie eronată cu posibile consecinţe pentru cei mici.

”Este greşit să iei copii din mijlocul familiei”

Psihiatrul botoşănean spune că în cazul în care nu este vorba de un abuz sexual sau abuz psihic şi fizic prelungit şi de mare intensitate ci de cutume privind educaţia, rămase în cadrul unor culturi, precum cea tradiţional românească, de genul, ”o palmă la fund nu strică” sau folosirea celebrei vărguţe, copii nu pot fi luaţi pur şi simplu din sânul familiei. Medicul botoşănean precizează că şi, în cazul înstrăinării bruşte a copiilor de mediul familial, se poate vorbi de o traumă majoră pentru cei mici. 

”Este o traumă pentru acei copii. Ei s-au ataşat de mama şi de tata. Deodată, mama şi tata nu mai sunt buni şi sunt luaţi şi duşi în familii de oameni care pentru acei copii sunt străini. Oricât de bine s-ar comporta, sunt nişte străini pentru ei. Pentru nişte copii contează mai puţin obiectele, ci sentimentele. Cum să iei copii din familie atât de uşor? Vrei să-i protejezi de un eventual abuz, dar le produci o altă traumă, poate chiar mai mare”, spune Nicolae Vlad. Medicul botoşănean arată că este inadmisibilă acţiunea Protecţiei Copilului în special în cazul bebeluşilor.

psihiatru nicolae vlad

Psihiatrul botoşănean Nicolae Vlad FOTO Cosmin Zamfirache

”Nu este normal de loc să iei copilul de la sânul mamei. Copilul care consumă lapte natural este mult mai sănătos decât cel care consumă lapte praf. Odată cu laptele de la sân suge şi o parte din fiinţa ei, încorporează o parte din fiinţa mamei. Şi apoi el simte la un alt nivel depărtarea de mamă. Este cumplit”, adaugă medicul. Din punctul acestuia de vedere, în cazul unor diferenţe de cultură sau de înţelegere a modului de educare a copilului, norvegienii ar fi trebuit să recurgă la o serie de ore de consiliere, de schimbare a percepţiei în aşa fel încât familia să se armonizeze cu cerinţele şi legislaţia norvegiană, fără să se ajungă la separarea copiilor. ”Există şi alte metode înainte de a separa nişte copii de părinţii, de a-i lua din mediul în care au crescut, de a le aplica o traumă. Dacă nu este un caz dovedit, clar de abuz, nu poţi să faci asta unei familii”, precizează Vlad.

Tulburări de personalitate la separare

Medicul botoşănean spune că aceşti copii în perioada în care sunt ţinuţi departe de familie pot ajunge să dezvolte un comportament deviant. Psihiatrul arată că niciodată părinţii iniţiali nu vor putea fi înlocuiţi total de o familie adoptivă. ” Este un lucru bun pentru cei care adoptă copii că aceştia o vor duce mai bine, dar au tulburări de comportament pe traseu, mai ales în perioada adolescenţei şi preadolescenţei. Un mare psihiatru spunea că nu se suprapune exact noţiunea de mamă ancestrală, peste cea de mamă adoptivă. Am urmărit cazuri de adopţie şi un procent destul de mare au o problemă mai târziu, tocmai din această cauză„, precizează Nicolae Vlad.

”Copii bătuţi astăzi sunt viitori bătăuşi de mâine”

Totodată psihiatrul botoşănean spune că aceste cazuri sunt şi un semn că educaţia tradiţională românească ar trebuie să se schimbe şi să lase la o parte cutumele dăunătoare în special copiilor. Psihiatrul spune că bătaia este interzis în educaţia copiilor şi că în niciun caz nu este ”ruptă din rai” aşa cum spune o veche zicală românească. ”Dumnezeu a dat la fiecare animal câte o calitate pentru a se conserva în caz de agresiune. Boul dă cu cornul, calul dă cu copita, câinele muşcă. Omul are cuvântul la dispoziţie prin care să relaţioneze cu cei din jur şi câtă vreme ai creier şi respect faţă de semenul tău poţi folosi cuvântul, ceea ce presupune că nu mai ai nevoie de palmă, de băţ şi asa mai departe. Dacă nu reuşeşti prin cuvânt fie nu ai această capacitate, fie nu ai suficient respect pentru cei din jurul tău. Este imposibil de crezut şi acceptat că o lovitură dată unui copil îl va determina să fie mai bun”, precizează Nicolae Vlad. 

Psihiatrul botoşănean spune că de fapt este vorba de un cerc vicios, păstrat de o ”educaţie” tradiţională, fără să fie conectată la cerinţele şi principiile lumii moderne. Un copil „educat” cu ”corecţii” fizice în copilărie, spune medicul, va fie şi el la rândul său un agresor, mai ales în propria familie. ”Copiii bătuţi astăzi sunt viitori bătăuşi de mâine. Fiindcă încorporează în personalitatea lor aceast model, adică trebuie neapărat să baţi ca celălalt să te asculte. Nu este o rezolvare, fiindcă ei la rândul vor face ceea ce au învăţat de la părinţi. În primul rând îi modifică personalitatea, încorporează în fiinţa lui un model disturbat, care va creea un adult problematic”, adaugă Vlad. 

Prezenţa cutumelor şi a modelului educaţional bazat şi pe agresiuni fizice,nu mai este unul actual şi nici dezirabil pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil. Cu toate acestea, medicul spune că schimbarea va veni prin implicare, prin informarea şi oferirea de metode alternative şi nu prin aplicarea altor traume precum despărţirea de familiei. Psihiatrul botoşănean precizează că intervenţia şi separarea este mai mult decât necesară în cazul abuzurilor fizice şi psihice grave, constante dar mai ales în cazul abuzurilor sexuale.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Acuzaţii grave ale familiei Bodnariu din Norvegia: „Matei avea o julitură urâtă şi vânătăi, iar Ioan avea vânătăi pe faţă“

Miting cu 1.000 de persoane, în centrul Ploieştiului, pentru familia Bodnariu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite