Record de temperatură: cea mai geroasă noapte de toamnă din ultimii 30 de ani, în judeţul Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii botoşăneni spun că noaptea trecută a fost înregistrat de termometre un record de temperatură. Este vorba de cea mai geroasă noapte de toamnă din ultimii 30 de ani în judeţul Botoşani.  În ultimele două zile a nins abundent la Botoşani.

Iarna a venit încă de vineri dimineaţă la Botoşani. De la primele ore ale zilei de 24 octombrie a început să plouă cu stropi reci, iar apoi către ora 10.00 a înceut să fulguiască. Dacă în nordul judeţului s-a depus un strat superficial de zăpadă în municipiul Botoşani a nins abundent dar fără să se depună. Doar maşinile staţionate şi mobilierul stradal au fost martorii unei ierni premature. 

Nopţile de vineri spre sâmbătă spre duminică au fost însă extrem de geroase şi fără precipitaţii. Meteorologii botoşăneni spun că a fost înregistrat chiar un record negativ de temperatură. Noapte de 25 spre 26 octombrie este în mod oficial cea mai geroasă noapte de toamnă din ultimii 30 de ani din judeţul Botoşani. 

”La Staţia Meteo din Botoşani, am înregistrat în noaptea de sâmbătă 25 octombrie către ziua de duminică 26 octombrie, o temperatură de -5 grade la ora 1.00 şi de -7.6 grade la ora 7.30. Este conform calculelor cea mai geroasă noapte de toamnă din ultimii 30 de ani. Poate şi de mai mult, dar acestea sunt datele de care dispunem momentan. Nu am mai întâlnit o noapte de toamnă atât de rece.”, spune Costică Căluţu, meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo din Botoşani. 

Tot meteorologii botoşăneni spun că după minima de sâmbătă noapte, vor urma câteva zile călduroase, dar cu nopţi aproape la fel de geroase. ”Temperaturile vor creşte în următoarele trei zile. Nu se întrevăd precipitaţii. Noaptea va continua să fie frig, temperaturile fiind joase. Este vorba de un front atmosferic rece”, adaugă Căluţu. Frontul atmosferic se pare este provocat de vânturile din stepele Rusiei şi ale Ucrainei care aduc gerul şi asupra nordului României. 

Duminică nu a mai nins la Botoşani, dar autorităţile au toate utilajele pregătite în autobaze, pentru a interveni. ”Suntem pregătiţi. De joi noapte am dat ordinul de mobilizare. Toate utilajele sunt gata pentru a împăştia antiderapant şi înlătura zăpada. Avem în fiecare oră prognoza meteo.”, spune Simion Drelciuc, şeful de la Urban Serv, firma însărcinată cu deszăpezirea municipiului Botoşani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Zăpadă de 5 centimetri în Bărăgan. Drumarii au împrăştiat 119 tone de material antiderapant

Cele mai bune 10 anvelope de iarnă în 2014

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite