Prestigiosul premiu „Mihai Eminescu”, în pericol. Motivul pentru care organizatorii nu mai vor să se implice
0Unul dintre cele mai prestigioase premii literare din România este în pericol din cauză că organizatorii s-au supărat şi ameninţă că se retrag după ce sponsorul principal, Primăria Botoşani, a înregistrat premiul la OSIM fără ştirea lor.
Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”-Opera Omnia este unul dintre cele mai importante premii de poezie din România. Manifestările de la Botoşani adună anual, pe 15 ianuarie, nume grele ale literaturii române, dar şi artişti şi oameni de cultură din toate domeniile. Evenimentele culminează cu gala de decernare a premiului naţional de poezie pentru întreaga activitate.
Această gală este organizată din anul 1991 de Fundaţia Hyperion, a unui grup de scriitori botoşăneni, dar şi de Uniunea Scriitorilor. Printre cei care au câştigat, de-a lungul timpului, acest premiu se numără şi Gellu Naum, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Cezar Ivănescu sau Mircea Cărtărescu. Acest premiu prestigios se află în pericol după ce au apărut mai multe neînţelegeri între organizatori şi sponsorul principal, Primăria Botoşani. Mai precis, organizatorii, inclusiv reprezentanţii Uniunii Scriitorilor ameninţă că se retrag.
Mărul discordiei între Primărie şi organizatorii
Totul a pornit de la faptul că Primăria Botoşani, principalul sponsor al manifestării, care prin Consiliul Local decerna şi titlul de cetăţean de onoare laureatului, dar îi plătea şi premiul, a decis să înregistreze „Premiul Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”-Opera Omnia”, la OSIM. Pe scurt, a rupt întreaga manifestare de organizatorii tradiţionali şi, spun edilii oraşului, au oferit-o comunităţii botoşănene. Primarul Botoşaniului nu exclude însă o viitoare colaborare cu foştii organizatori, mai ales Fundaţia Hyperion, dar marca este a municipalităţii. „Municipiul Botoşani a înregistrat la OSIM marca Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” Opera Omnia.
Cu alte cuvinte avem dreptul exclusiv de a folosi această titulatură. Este un premiu al nostru al botoşănenilor şi al românilor. Am considerat oportun ca acest premiu să fie în portofoliul Primăriei astfel încât să poată organiza manifestările aşa cum consideră fără a pune accent pe colaborarea cu alte fundaţii şi asociaţii. Şi pentru a implica întreaga comunitate sau scriitori şi artiştii de prestigiu din România. Îmi doresc să continuăm aceste manifestări la un alt nivel poate mai bine organizat decât au fost până acum cu sprijinul fundaţiei Hyperion, nu exclud o astfel de colaborare”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Premiul Eminescu şi scandalurile
Decizia Primăriei de a înregistra acest premiu şi de a prelua practic frâiele organizării a fost luată, susţin autorităţile locale, din cauza scandalurilor apărute în ultimii ani în jurul acestui premiu. „Nu trebuie să facem abstracţie şi de polemicile care au fost în jurul acestui premiu”, adaugă edilul. În plus, au apărut nemulţumiri, atât în rândul unei părţi a publicului, dar şi a unor consilieri locali după ce au fost recitate în timpul galei poezii-manifest feministe considerate scandaloase.
„Ne-am simţit înlăturaţi”
De cealaltă parte, organizatorii evenimentului se arată nemulţumiţi de faptul că Primăria le-ar fi „suflat” înregistrarea mărcii la OSIM. „Atât noi, Fundaţia Culturală ”Hyperion” Caiete Botoşănene, cât şi Uniunea Scriitorilor din România, ne-am simţit înlăturaţi şi frustraţi până la urmă de un proiect al nostru pe care l-am avut timp de 31 de ani în parteneriat cu Primăria. Am realizat un brand naţional, un premiu unicat în spaţiul cultural românesc”, a precizat scriitorul Gellu Dorian, preşedintele Fundaţiei Hyperion.
Organizatorii ameninţă că se vor retrage şi că vor contesta înregistrarea premiului la OSIM, mai ales că şi ei ar fi depus, anterior, o cerere asemănătoare.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Război în Ucraina. Lukaşenko vrea să participe la negocierile ruso-ucrainene