Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, suspendat din funcţie după ce a fost condamnat la puşcărie. Urmează alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Ţurcanu preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani a fost suspendat din funcţie, după un ordin al Prefectului şi la sugestia MAI. Această decizie a fost luată după ce la sfârşitul anului trecut, Ţurcanu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. Conducerea interimară a Consiliului Judeţean va fi preluată  cel mai probabil de unul dintre vicepreşedinţi.

Astăzi printr-un ordin al prefectului, Costică Macaleţi, mandatul preşedintelui de Consiliu Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a încetat. Mai precis, din această dimineaţă, şeful liberalilor botoşăneni, Florin Ţurcanu nu mai este şef al judeţului. ” Am emis astăzi ordinul prin care se constată încetarea mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu. 

Curtea de Apel de la Suceava a emis o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, potrivit căreia preşedintele Consiliului Judeţean este condamnat la o pedeapsă privativă de libertate. Din acest motiv, conform legii administraţiei publice locale, mandatul preşedintelui încetează de drept.”, a precizat prefectul Costică Macaleţi.

Suspendat după aproape două luni de consultări

Decizia prefectului vine după condamnarea definitivă la Curtea de Apel Suceava din luna decembrie a anului trecut, a preşedintelui de Consiliu Judeţean, Florin Ţurcanu la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual. Încheierea de la Curtea de Apel a sosit chiar la începutul lui ianuarie 2015, însă prefectul a amânat decizia suspendării lui Florin Ţurcanu până astăzi. 

Între timp acesta a solicitat puncte de vedere de la juriştii Prefecturii, raportul secretarului judeţului şi chiar un punct de vedere de la Ministerul Afacerilor Interne(MAI). Rapoartele juriştilor, raportul secretarului au venit săptămâna trecută, iar luni punctul de vedere al MAI, prin care prefectul era sfătuit să înceteze mandatul preşedintelui Florin Ţurcanu. 

Astăzi a fost trimisă şi o adresă Consiliului Judeţean cu această decizie. Consilierii judeţeni vor trebuie să se întrunească de urgenţă pentru a alege un preşedinte interimar dintre cei doi vicepreşedinţi, Cristian Achiţei şi Gheorghe Sorescu, până la organizarea alegerilor anticipate.

Decizia prefectului atacată în instanţă

După aflarea veştii , preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu a precizat că va deschide 5 acţiuni în instanţă prin care cere lămurirea situaţiei lui, dar şi contestă suspendarea din funcţie. 

”Avem un ordin, prefectul a considerat că mandatul preşedintelui de Consiliu încetează astăzi.Dar voi folosi  alături de avocatul meu toate pârghiile legale începând de astăzi. Prima dată vom cere suspendarea ordinului, ce se va judeca în maxim 5 zile, apoi voi cere un punct de vedere de la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie ca să se pronunţe cu privire la legislaţia interpretată de prefect, iar apoi voi merge pentru anularea ordinului de suspendare”, spune Florin Ţurcanu. 

Totodată acesta şi-a desemnat ”urmaşul” pentru interimat. Este vorba de vicepreşedintele Gheorghe Sorescu, coleg de partid cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean. Alegerea acestuia va fi suspusă votului consilierilor judeţeni, într-o şedinţă convocată joi. Vă reamintim că Florin Ţurcanu a fost condamnat la închisoare, pentru că a consemnat fals în acte că anumiţi membrii de partid şi-au pierdut această calitate, fiind excluşi din partid. Liberalii excluşi în mod nejustificat deţineau mandate de consilieri judeţeni , pierzându-le după această decizie. În locul Ţurcanu îşi promova în aceste funcţii, protejaţii.

 Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

  Decizia suspendării din funcţie a lui Florin Ţurcanu, şeful Consiliului Judeţean amânată de prefect: ”Este o decizie grea, consult şi MAI”

Florin Ţurcanu, şeful condamnat la închisoare al Consiliului Judeţean, la un pas să-şi piardă funcţia. Prefectul îi decide soarta

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Florin Ţurcanu condamnat definitiv la închisoare : ”Decizia instanţei nu o comentez”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite