Cum a ajuns fotbalul mai important decât cultura în judeţul lui Eminescu: în timp ce cade tencuiala de pe muzeul judeţean, echipa locală primeşte bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani este foarte degradat FOTO Cosmin Zamfirache
Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani este foarte degradat FOTO Cosmin Zamfirache

Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani se află într-o stare avansată de degradare. Bucăţi de pe faţada exterioară se desprind, iar mucegaiul invadează etajele superioare. Deşi reprezentaţii muzeului au făcut solicitări, măcare pentru o expertiză, consilierii judeţeni au preferat să aloce bani echipei de fotbal.

Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani este o clădire de patrimoniu, veche de 115 ani şi care adăposteşte artefacte extrem de valoroase. 

Fost sediul al Prefecturii de la începutul secolului XX, sală de bal şi muzeu de istorie , clădirea o bijuterie arhitectonică se degradează de la o zi la alta. De aproape 10 ani de zile, reabilitarea muzeului este amânată de autorităţi.

În 2015 fotbalul a fost prioritar

Într-o primă fază muzeul ar fi avut nevoie de o expertiză tehnică în valoare de 40.000 de lei pentru a fi consemnată starea de degradare actuală, utilă şi în vederea accesări fondurilor europene pentru o reabilitare completă, care ar costa 4,5 milioane de euro. 

Pereţii de la etajul superior sunt invadaţi de mucegai şi umezeală, iar tencuiala exterioară în multe zone ale clădirii se desprinde. Întruniţi în şedinţa de Consiliu Judeţean de joi dimineaţă, majoritatea aleşilor locali au contestat bugetul care acorda muzeului banii pentru expertiză. Aceştia susţineau că preţul pentru o expertiză este prea pipărat. 

În schimb au militat pentru acordarea de fonduri, echipei de fotbal, FC Botoşani, care evoluează în liga I. ” Lăsaţi, că nu cade clădirea Muzeului, mai bine investim în echipa asta de fotbal, care a adus atâta imagine judeţului”, a precizat unul dintre consilierii judeţeni

Fără bani muzeul continuă să se prăbuşească

Rămas fără bani şi pentru o banală expertiză tehnică,muzeul continuă să se descompună. Chiar la o zi după şedinţa de Consiliul Judeţean, unde fotbalul a bătut cultura, bucăţi de tencuială din muzeu au început să cadă, fiind nevoie de intervenţia Pompierilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Brăila va avea din nou o Secţie de Etnografie. Aceasta va funcţiona într-o clădire monument istoric restaurată de Consiliul Judeţean

VIDEO A fost modernizată sala de spectacole a Teatrului ”George Ciprian”

Primăria Alba Iulia a recepţionat 3 obiective din Cetate: muzeul Principia, drumul roman şi zidul medieval. Lucrările au costat peste 16 milioane lei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite