Portret/ Lorena Dupu: „Fără muzică viaţa n-ar fi interesantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lorena Dupu
Lorena Dupu

Este membră a Orchestrei „Mugurelul“ din Dorohoi. În afară de orele de canto popular, studiază dans modern şi două instrumente: chitară şi pian.

Are aproape 14 ani, dar spune cu mândrie că e îndrăgostită de folclor. Fire sensibilă şi plină de viaţă, nu renunţă nicicum atunci când îşi propune ceva. „Fără muzică, viaţa mea n-ar fi, cu siguranţă, la fel de frumoasă şi interesantă. Aş simţi că ceva îmi lipseşte pentru a fi pe deplin mulţumită şi fericită“, mărturiseşte artista.


A avut primul spectacol la vârsta de cinci ani


Dorohoianca şi-a arătat aplecarea spre frumos încă de când era un ghemotoc de fată. „De mică organiza jocuri pe tema «parada modei» în care implica pe toate colegele de joacă, prezenta «spectacole» în faţa noastră şi nu îşi dezlipea ochii de televizor atunci când se prezentau emisiuni muzicale“, povesteşte Marcel Dupu, tatăl artistei.


Avea cinci anişori când a cântat pentru prima oară în faţa unui public, iar primul concurs la care a participat a fost „Do-Re-Mi“, în urmă cu aproape cinci ani. De atunci, Lorena studiază canto popular, chitara şi pianul, în cadrul Clubului Copiilor şi Elevilor din Dorohoi. „Publicul înseamnă pentru mine un juriu exigent, care îmi dă note prin aplauze. Întotdeauna, atunci când urc pe scenă simt emoţie şi dorinţa de a transmite publicului buna dispoziţie şi plăcerea de a mă asculta“, spune Lorena.

De-a lungul anilor a strâns, pe lângă aplauze, şi aprecierea juriilor numeroaselor competiţii la care a participat. Printre premiile obţinute în 2009 se numără: locul I la Festivalul cântecului popular pentru copii şi tineret „Moştenite din bătrâni“ şi premiul I la Festivalul de dans „Dance Winners Energy“. Tot anul trecut s-a impus şi la Festivalul Internaţional de Muzică Populară „Dorna, plai de joc şi cântec“. În 2006, Lorena a primit diploma de excelenţă „Muguri de Tezauri“, un concurs organizat de Societatea Română de Televiziune şi de Orchestra „Rapsozii Botoşanilor“. Diplomă de excelenţă a obţinut şi la ediţiile 2007 şi 2009 ale spectacolului „Gala tinerelor talente“. Artista a mers şi în turnee în Republica Moldova, Ucraina şi Franţa.


Vrea să ajungă profesoară


Tânăra reuşeşte să-şi împartă timpul între şcoală, repetiţii, spectacole cu Orchestra „Mugurelul“ şi apariţiile TV, din care nu au lipsit artişti precum Iulian şi Cristina Cojocaru, Daniela Condurache, Dan Doboş şi Cornelia Ciobanu. Mai mult, dorohoianca trebuie să-şi facă loc în program şi pentru înregistrări,  pentru lecţii de dans modern şi pentru prieteni. I-ar plăcea ca la maturitate să ajungă profesoară, la fel ca părinţii ei.

întrebări şi răspunsuri


Care sunt cei mai înfocaţi fani ai tăi?
Eu cred că publicul spectator, probabil unii prieteni, colegi şi, nu în ultimul rând, familia mea care mă sprijină în tot ceea ce fac.
Ce părere ai despre muzica din România?
Muzica din România se adresează, prin diversitatea genurilor, tuturor segmentelor sociale. În ceea ce priveşte muzica populară, muzica sufletului meu şi a strămoşilor mei, consider că avem datoria şi plăcerea să ducem mai departe tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, care reprezintă cartea noastră de identitate.

ce-i place
„Îmi place să citesc şi să stau pe calculator în puţinul timp liber pe care îl am. Îmi place foarte mult sportul, iar ca materie şcolară, îndrăgesc limba engleză pentru că îmi este utilă oriunde merg“, mărturiseşte artista.

ce nu-i place
Lorenei nu-i plac oamenii răi şi detestă minciuna. Nu suportă lipsa seriozităţii, superficialitatea şi persoanele care nu-şi respectă tradiţiile. Detestă muzica de proastă calitate, în mod special manelele.

profil
nĂscută. 28 aprilie 1996, Botoşani.
studii. Elevă în clasa a VII-a la Şcoala Nr. 8 „Mihail Kogălniceanu“.
familie. Are o soră mai mare.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite