Justiţie românească: o pădure aproape defrişată, o mie de metri cubi de lemn furaţi şi nici măcar un vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Defrişare FOTO Adevărul
Defrişare FOTO Adevărul

Furtul secolului secolului dat în pădurile din Botoşani nu are încă un vinovat. Singura persoană trimisă în judecată de magistraţi, un pdăurar, a scăpat basma curată. Nimeni nu pare să ştie ce s-a întâmplat cu 1.000 de metri cubi de lemn şi cu o pădure aproape defrişată din cantonul Trei Pietre.

În anul 2009 în cantonul Trei Pietre din municipiul Botoşani în zorii zilei o bucată de pădure zăcea doborâtă, iar 1100 de metri cub de lemn dispăruseră ca prin minune. 

Iniţial Direcţia Silvică a demarat o anchetă internă şi a chemat şi Poliţia. A fost suspectat pădurarul,Sergiu Damian şi superiorii acestuia. După o anchetă şi un proces care au durat cinci ani de zile, pădurarul acuzat de neglijenţă în serviciu a fost achitat la Judecătoria Botoşani. 

Pădurarul a fost sancţionat doar pe linie administrativă, odată cu şefii lui. Fiind mai mic în ierarhie, Sergiu Damian a fost dat afară cu litera „i” în timp ce şefii au primit doar mustrări, diminuări de salarii şi o suspendare din funcţie. Numai misterul dispariţiei a peste 2600 de copaci nu a fost lămurit. 

De plătit paguba o plăteşte tot statul prin contribuabilii săi. Direcţia Silvică este obligată să plătească daune de 18.000 de lei. Instituţia prin reprezentanţii săi speră prin intermediul instanţei să recupereze măcar banii de pe lemnele furate. Întreabarea se pune: de la cine?

citiţi şi:

Hoţ de lemne, prins de jandarmi

Ministrul Pădurilor: “la Cluj au dispărut 1.000 de hectare de pădure. Mafia lemnului a fost întreţinută de factori politici”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite