Ghetourile au ajuns focar de infecţie. Medicii au confirmat prezenţa unei epidemii a ”bolii mâinilor murdare” cauzată de mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghetourile din municipiul Botoşani, locuite în special de populaţie de etnier romă, au devenit un adevărat focar de infeţie. Medicii au constatat prezenţa a numeroase cazuri de îmbolnăvire cu hepatita A.

Ghetourile din Botoşani, poate cele mai insalubre locuinţe din municipiul reşedinţă de judeţ au ajuns un adevărat focar de infecţie. Medicii epidemiologii au descoperit în aceste locuinţe mai multe cazuri de îmbolnăvire cu hepatita A, numită şi ”boala mâinilor murdare”. 

În cele două blocuri, majoritatea locuinţe sociale, condiţii de locuit sunt aproape inumane, cu toalete insalubre, holuri murdare şi populate de câini vagabonzi. Mulţi dintre copii de la ghetouri învaţă la Şcoala numărul 2 aflată înc artier. Acolo au fost raportate cazurile de îmbolnăvire cu hepatita A.

Mizerie şi apă contaminată la ghetouri

Medicii epidemiologi au constatat 8 cazuri de îmbolnăvire cu hepatita A până în prezent, dar cred că mai sunt şi alte cazuri. Principala cauză spun aceştia sunt condiţiile insalubre în care trăiesc locatarii ghetourile în mare parte romi. 

image

Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog FOTO Cosmin Zamfirache

”Este o boală cu transmitere fecal-orală. Atât timp cât blocurile în care locuiesc sunt cu mari deficienţe de iginenă, cu instalaţii defecte, cu igrasie şi pereţi prăbuşiţi în băi, supraglomerarea, sunt garsoniere cu şase-şapte persoane care locuiesc în ele.”, precizează medicul epidemiolog Ecaterina Chihaia. De altfel şi locuitorii de la ghetouri se plâng că locuiesc într-o mizerie lucie şi că sunt unii locatari care întreţin curăţenia dar sunt şi alţii care sporesc mizeria. Aceştia recunosc că ghetourile botoşănene sunt o adevărată sursă de infecţie.

image

Directorarea şcolii numărul 2 FOTO Cosmin Zamfirache

”Să veniţi să vedeţi ce-i în ghetouri. Bem apă în două cu urină.Stăm câte şapte persoane într-o cameră. Unii fac treabă, alţii nu fac deloc, este o mizerie cumplită acolo.”, spune Cristiana Decu, o locatară a ghetourilor şi mama unui copil infectat cu hepatita A.

Carantină în şcoală

Copii de la ghetouri cu hepatita A sunt elevi la Şcoala numărul 2 din municipiul Botoşani. Aici de fapt au fost depistate cazurile de îmbolnăvire. Conducerea şcolii au instituit carantina şi au luat măsurile necesare.

image

 Şcoala numărul 2 din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

„Am urmat toate instrucţiunile recomandate de DSP Botoşani, am igenizat, am tratat cu cloramină. Am realizat o informare asupra hepatitei A, pe elevi şi s-a intrat din clasă în clasă şi am vorbit cu elevii, inclusiv la orele de dirigenţie”, spune Maria Ştefancu directorul Şcolii numărul 2. De altfel medicii de la DSP Botoşani au început o campanie de vaccinare la Şcoala numărul 2. Epidemiologii spun că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu hepatita A s-au înmulţit în ultimele trei luni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Despre cele mai grave boli infecţioase din România la ora actuală, la Adevărul Live

Direcţia de Sănătate Publică Brăila se luptă încă din octombrie 2015 cu un focar de hepatită de tip A în localitatea Şuţeşti

  

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite