Descoperire arheologică valoroasă în Botoșani: Un topor în cruce vechi de 4.000 de ani
0Un artefact impresionant, care ar avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani, a fost descoperit în Pădurea Gorovei, județul Botoșani. Este vorba despre un topor din aramă în cruce, cel mai probabil aparținând Culturii Cucuteni, considerată cea mai veche civilizație din Europa.

Descoperirea a fost făcută de un subofițer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani, Romică Păduraru, pasionat de arheologie și căutător amator de comori. Aflat în timpul liber, acesta a explorat zona cu ajutorul unui detector de metale, moment în care a primit un semnal puternic.
„Am început să sap și, la aproximativ 40 de centimetri adâncime, am găsit un topor în cruce. După ce m-am documentat, am aflat că ar putea proveni din perioada Culturii Cucuteni și ar avea o vechime foarte mare”, a declarat Romică Păduraru pentru Agerpres.
Toporul din aramă, aflat într-o stare excelentă de conservare, prezintă un braț orizontal, folosit ca tăiș, și unul vertical, dispus perpendicular. Conform specialiștilor, acest tip de topor cu lungimea de circa 25 de centimetri a fost folosit în ceremoniile magico-religioase, precum ritualurile de jertfire a unor animale.

Pasionatul de istorie a predat artefactul Direcției Județene de Cultură Botoșani, unde urmează să fie expertizat pentru a-i fi confirmată autenticitatea și valoarea istorică.
Cultura Cucuteni este cea mai veche civilizație din Europa, datând din perioada 5800-3200 î.Hr. Numele său provine de la satul Cucuteni, situat în apropierea Iașiului, unde în 1884 au fost descoperite primele vestigii. Această cultură preistorică precede cu câteva sute de ani marile așezări umane din Sumer și Egiptul Antic. Extinzându-se pe aproximativ 350.000 de kilometri pătrați, Cultura Cucuteni a cuprins teritoriile actuale ale României, Republicii Moldova și Ucrainei. A rămas cunoscută în istorie drept cultura Cucuteni-Ariușd-Tripolie.