Cult religios pentru tortură. Copii obligați să stea în genunchi ore în șir în numele religiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descinderi la o Fundație din Botoșani unde mai mulți copii ar fi fost exploatați prin muncă și obligați să ia parte la acțiuni religioase unde erau obligați să stea ore în șir în genunchi.

Ancheta privind abuzul mai multor minori la o fundație din Botoșani
Ancheta privind abuzul mai multor minori la o fundație din Botoșani

UPDATE Doi dintre cei cinci reprezentanți ai fundației bănuiți că au exploatat, bătut și obligat să participe la servicii religioase mai mulți minori, au fost reținute pentru 24 de ore.

Luni, 17 iunie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani. Cele două persoane reținute pentru 24 de ore au fost propuse pentru arest preventiv pentru 30 de zile. Aceștia vor sta în spatele gratiilor până pe 16 iulie 2024, inclusiv.

Admite propunerea formulată la data de 17 iunie 2024 de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Botoșani în dosarul de urmărire penală nr. 2575/143/P/2024. În temeiul art. 226 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1 şi 3, art. 223 alin. (1) lit. b) și c) și alin. (2) din Codul de procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului: DUMBRĂVANU CRISTIAN, sub aspectul săvârșirii a 5 infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului, prev. de art. 197 din C. penal, 5 infracțiuni de trafic de minori, prev. de art. 211 al. (1) și (2) lit. a), b) și e) C. penal, rap. la art. 210 al. (1) lit. a) și la art. 184 lit. a) din C. penal, cu aplicarea art. 35 al. (1) din C. penal, toate cu aplicarea art. 38 al. (1) din C. penal. În temeiul art. 226 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1 şi 3, art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului: RADIȘ MĂDĂLIN, sub aspectul săvârșirii a 5 infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului, prev. de art. 197 din C. penal, 5 infracțiuni de trafic de minori, prev. de art. 211 al. (1) și (2) lit. a), b) și e) C. penal, rap. la art. 210 al. (1) lit. a) și la art. 184 lit. a) din C. penal, cu aplicarea art. 35 al. (1) din C. penal, toate cu aplicarea art. 38 al. (1) din C. penal, Ambii inculpaţi pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2024 şi până la data de 16 iulie 2024, inclusiv”, arată procurorii.

Știrea inițială

Potrivit procurorilor DIICOT, cel puțin cinci minori au fost exploatați prin muncă, puși să stea ore în șir în genunchi și bătuți la o fundație din Botoșani, în perioada 2022-2024.

"Polițiștii Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani, au documentat activitatea infracțională a cinci persoane cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, una dintre acestea, fiind urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase", informează Poliția Română.

Fundație din Botoșani, anchetată pentru abuz asupra minorilor / Photo: casaioana.ro
Fundație din Botoșani, anchetată pentru abuz asupra minorilor / Photo: casaioana.ro

Victimele erau obligate de câteva ori pe săptămână să ia parte la acțiuni religioase, să descarce TIR-uri cu marfă, dar și să facă diferite treburi prin gospodăriile membrilor fundației. Aceștia ar fi lucrat în special pentru una dintre persoanele vizate în anchetă, care, potrivit procurorilor, deținea funcția de administrator al fundației.

"Probele administrate au relevat că, atât persoana cercetată, în mod direct, cât și alte persoane (angajați ai fundației), ar fi aplicat față de cinci persoane vătămate minore, rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore, punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală", se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Procurorii DIICOT au făcut opt percheziții în județul Botoșani, în cadrul cărora au descoperit și ridicat mai multe mijloace de probă.

În urma perchezițiilor, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorilor și supunerea la muncă forțată sau obligatorie.  Potrivit oamenilor legii, una dintre persoanele vizate era deja urmărită penal.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite