Culmea absurdului: elevi chemaţi la şcoală ca să-şi ia laptele şi cornul, în timp ce orele se ţin online din cauza pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptele şi cornul FOTO stiri.botosani.ro
Laptele şi cornul FOTO stiri.botosani.ro

Directorii de şcoli închise din cauza pandemiei sunt puşi să-i cheme totuşi pe elevi la unităţile şcolare pentru a-şi lua cornul şi laptele. Atât părinţii şcolarilor, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar consideră aberantă situaţia.

În judeţul Botoşani, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar se plâng că trebuie să dea curs unei solicitări de la Consiliul Judeţean, considerată aberantă. Mai precis, toţi directorii de şcoli aflate în scenariul roşu, adică cu predare online din cauza pandemiei, trebuie să cheme toţi elevii la şcoală pentru a-şi lua laptele şi cornul, alimente distribuite prin program naţional.În plus, directorii de şcoli sunt obligaţi să găsească soluţii pentru depozitarea în siguranţă a acestor produse perisabile pânâ când se hotărăsc părinţii sau elevii să le ridice. Nu se precizează însă ce se întâmplă în cazul în care elevii refuză să-şi ia laptele şi cornul. 

„Eu cred că au înnebunit de tot”

În momentul de faţă, trei localităţi din judeţul Botoşani sunt în scenariul roşu. Este vorba despre Suliţa, Curteşti şi Todireni. În aceste condiţii, şi şcolile din aceste zone trec pe scenariul trei, adică învăţământ online. Prin programul guvernamental pentru şcoli pentru perioada 2017-2023, elevii beneficiau de o gustare la şcoală, adică de lapte şi corn, biscuiţi şi iaurt sau o alternanţă între aceste două variante, în funcţie de contractele încheiate la nivel judeţean. Până în prezent, în perioada de pandemie, la şcolile aflate în scenariul roşu, acest program era suspendat până la rezolvarea problemei epidemiologice existente, decielevii nu primeau cornul şi laptele.

În 12 martie însă, Consiliul Judeţean Botoşani a trimis o adresă la Inspectoratul Şcolar Judeţean prin care se solicita directorilor de şcoli să cheme elevii care fac ore online să-şi ridice laptele şi cornul de la şcoală. Altfel spus, deşi elevii sunt trimişi acasă pentru a fi evitată îmbolnăvirea şi răspândirea virusului, pe de altă parte sunt chemaţi la şcoală ca să primească pachetul de la Guvern. Unii părinţi spun că această situaţie este aberantă. Eu cred că au înnebunit de tot. La noi aici covidu-i în floare. I-au trimis acasă că cică să nu se îmbolnăvească şi să facem prăpăd aici, iar acum îi cheamă să le dea un corn şi o gură de lapte. Să umble aşa pe străzi, pe la şcoală. Da' n-am eu o bucată de pâine şi o cană de lapte să-i dau ?”, spune o săteancă din Suliţa. 

„Nu cred că este în regulă”

Şefii Inspectoratului Şcolar cred şi ei că această măsură este aberantă. „Nu cred că este în regulă ca în momentul în care copiii sunt în scenariul roşu şi nu îi chemăm la şcoală să îşi facă cursurile, trebuie să vină să îşi ia laptele şi cornul.” , spune Gabriel Hârtie, inspector şcolar general. El spune că şi Consiliul Judeţean ar fi primit această solicitare de la Ministerul Agriculturii, prin care are loc acest program naţional. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că au trimis deja o adresă Ministerului Învăţământului pentru a lămuri situaţia. „Se pare că această solicitare a venit la solicitarea Ministerului Agriculturii. Noi l-am informat pe ministru şi urmează să ia legătura cu ministrul  Agriculturii să stabilească detaliile acestei adrese şi modul cum s-au gândit ca părinţii să vină să-şi ridice produsele de la şcoală”, spune Gabriel Hârtie.

Totodată, prin aceeaşi solicitare, directorii de şcoli sunt obligaţi să păstreze produsele în stare bună până când elevii sau părinţii vin să le ridice. „Problema noastră în şcoli este depozitarea acestor produse până vor veni părinţii să ridice, păstrarea lor în condiţii bune”, precizează Hârtie. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cinema în carantină. Cele mai noi filme care vor apărea pe Netflix

Administraţia din Vâlcea vrea să cumpere tablete pentru copii din economiile de la „Laptele şi cornul“

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite