Câştigătorul Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”, Ion Mureşan, acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mureşan FOTO Adevărul
Ion Mureşan FOTO Adevărul

Scriitorul ieşean, Ioan Oprea îl acuză pe laureatul Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”, Ion Mureşan că a colaborat cu Securitatea în anii studenţiei. Scriitorul clujean făcut şi cetăţean de onoare la Botoşani neagă însă totul şi susţine că este vorba doar de o duşmănie mai veche cu ieşeanul care acuză.

Scriitorul şi publicistul clujean Ion Mureşan a câştigat ultima ediţie a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru întreaga operă. Premiul i-a fost decernat la Botoşani pe 15 ianuarie cu ocazia Zilelor ”Mihai Eminescu”. 

După decernarea premiului însă scriitorul şi jurnalistul ieşean Ion N. Oprea îl acuză pe laureatul din Cluj că ar fi colaborat cu Securitatea în 1973 şi ar fi fost ”racolat” pentru a-i turna pe colegii de la cenaclu sau întruniri studenţeşti. Acuzele au fost lansate în revista ”Luceafărul”, acolo unde Ion N. Oprea a publicat un articol în acest sens. ”Premiul Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”, surpriză pentru toţi cititorii, a fost decernat ,fără ca mass-media  ieşeană să-l amintească pe titular, dar acordat unui colaborator al Securităţii ceauşiste”, se arată în articolul redactat de Oprea în ”Luceafărul”. 

Mai mult decât atât scriitorul ieşean susţine că ar avea dovezi care să îi justifice acuzaţiile. ”Cel care a fost distins acum cu Premiul ”Mihai Eminescu”, conform adeverinţei numărul 962 din 14 aprilie 2011, eliberată de CNSAS, a fost recrutat de Securitate în anul 1973 cu scopul de a reclama colegii din cercurile studenţeşti şi pe cei din Cenaclul ”Lucian Blaga”, el având numele conspirativ ”Eugen”, adaugă în aceeaşi publicaţie Ion Oprea. 

Între timp, scriitorul Ion Mureşan a fost făcut şi cetăţean de onoare al Botoşaniului. Acordarea acestui titlu prin prisma acuzaţiilor lansate de Oprea au stârnit revolta unor consilieri locali din Botoşani care vor să îi retragă titlul clujeanului . ”Nu se poate aşa ceva. Să îl facem cetăţean de onoare după ce ar fi ”turnat” la Securitate. Consideraţi că eu i-am retras titlul de cetăţean de onoare”, a declarat Gheorghe Iavorenciuc, consilier local al municipiului Botoşani. De cealaltă parte Ion Mureşan neagă orice acuzaţie, susţinând că în 1973 era elev în clasa a XI-a fiindu-i imposibil să reclame pe cineva. În plus, Mureşan dă de înţeles că este vorba de o rivalitate mai veche cu Oprea. ” Eu personal nu am semnat niciodată o notă informativă. Şi după câte ştiu eu CNSAS-ul a dat deja un verdict în acest sens. Nu am fost colaborator al Securităţii”, a precizat Ion Mureşan.  

Organizatorii Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” susţin că nici măcar nu au auzit de Ion Oprea, iar în legătură cu Mureşan dau asigurări că a fost verificat şi din punct de vedere al relaţiilor cu Securitatea şi ar fi ”curat”. ”Nu am auzit de Oprea niciodată. Verificările nominalizaţilor au fost la sânge. Nu poate fi vorba de aşa ceva”, a precizat scriitorul Gellu Dorian, iniţiatorul galei şi unul dintre organizatori.

citiţi şi:

FOTO Poetul Mihai Eminescu comemorat cu fast şi depuneri de coroane în urbea sa natală. ”Oraşul ăsta respiră Eminescu”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite